I za sadašnju britansku vladu je "Ljubavnik Lady Chatterley" bio važniji od Brexita

Autor:

20.05.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May meets with NATO Secretary General Jens Stoltenberg (not pictured) at Downing Street, in London, Britain, May 14, 2019. REUTERS/Peter Nicholls/Pool
Peter Nicholls / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Habent sua fata libelli, posebno kad je riječ o Lady Chatterley.

“Knjige imaju svoju sudbinu”, latinska je izreka koja se toliko puta u povijesti pokazala točnom. Pa se tako u središtu rasprave u Ujedinjenoj Kraljevini opet našla knjiga D. H. Lawrenca “Ljubavnik Lady Chatterley”. Ta je knjiga izazvala zgražanje javnosti kad ju je autor uspio privatno objaviti u Italiji 1928. godine, pa 1929. u Francuskoj, a onda i u - Australiji (ovo potonje je bilo gotovo blasfemično jer je ipak riječ o bivšoj koloniji).

Kad se konačno poznati izdavač Penguin Books - i to 1960. godine, budući da je u Kraljevini u optjecaju bilo mnoštvo primjeraka tog djela - odlučio objaviti britansko izdanje oglasilo se pravosuđe. I počeo je sudski postupak kojim se pokušalo zabraniti objavu knjige.

Tužiteljstvo je ostalo zapamćeno po retoričkom pitanju u sudnici: “Je li to knjiga koju biste htjeli da vaša žena ili sluge čitaju?”. Ponavljamo, to se sve događa u kolijevci demokracije 1960. godine. Porota je tada bila pravi glas naroda: nakon samo tri sata vijećanja je zaključila da Penguin smije objaviti knjigu. Koja je tako postala samo jedna od nekad zabranjenih knjiga.

 

Osim primjerka koji je tijekom procesa pred sobom držao sudac sir Laurence Byrne. Njemu je supruga Dorothy označila mjesta na kojima se navode eksplicitni opisi seksa uz koje idu njezine bilješke. E, taj je primjerak u listopadu prodan na aukciji u kući Sotheby’s. Kupac je anoniman, ali je britanska vlada, bez obzira na sve probleme oko Brexita, čim je shvatila da postoji prijetnja da knjiga napusti Otok, upotrijebila svoje zakonske alate kako bi to onemogućila. Jasno, ovaj put ne zbog toga da sablazne neku drugu javnost. Već da sačuva svoju baštinu.