Najviši crkveni dužnosnik do sada proglašen krivim zbog spolnog zlostavljanja dječaka

Autor:

26.02.2019.

Cardinal George Pell is seen at County Court in Melbourne, Australia, February 26, 2019, AAP Image/David Crosling/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA.
AAP Image/David Crosling/via REUTERS / REUTERS

Kardinal George Pell na sudu u Melbourneu u Australiji

Kardinal George Pell (77), prefekt Tajništva za ekonomiju Svete Stolice, kriv je zbog spolnog zlostavljanja dvojice dječaka mlađih od 16 godina 1966 – presudila je porota Grofovijskog suda Države Victorije u Melbourneu.

Prijeti mu kazna do 50 godina zatvora. Kardinal Pell je najviši dužnosnik ikada u Katoličkoj crkvi koga je neki sud osudio zbog kaznenog djela pedofilije, odnosno silovanja malodobnika mlađih od 16 godina.

Prema optužbi koju je porota potvrdila, Pell je 1996, kada je bio 55-godišnji nadbiskup u Melbourneu, ulovio dvojicu 13-godišnjih dječaka iz Dječjeg zbora Stolne crkve sv. Patricka kako kradu misno vino. On im je objasnio da su u nevolji i zatim ih je silovao, odnosno poduzeo radnje poistovjećene sa silovanjem, s obzirom na malodobnost žrtava i s obzirom na to da je zloupotrijebio svoj biskupski autoritet. Prema brutalnom opisu koji je dostavljen javnosti, mons. Pell je jednog dječaka jednom penetrirao, te je s njima imao još četiri nedopuštena spolna čina.

Sud je saslušao svjedočenje jednoga od tadašnjih žrtava, dok je drugi u međuvremenu umro.

Svjedok, sada 35-godišnjak, kaže da je Pell tada razmaknuo svoju odjeću tako da je izložio svoj penis. Iskoračio je, zgrabio drugog dječaka za potiljak i silom nabio njegovu glavu na svoj ud. Zatim je učinio isto sa svjedokom, oralno ga silovavši. Kad je završio, naredio je svjedoku da skine gaće, pa je svjedoka uhvatio za spolovilo i masturbirao ga. Svjedok je rekao da je zlostavljanje potrajalo samo nekoliko minuta, te da su dječaci zatim napustili prostoriju, objesili svoju zborsku odjeću i otišli kući.

Pjevanje u zboru bilo je uvjet da dečko dobije školarinu za pohađanje Koledža sv. Kevina, elitne privatne škole u melbourneskoj četvrti Tooraku.

- Znao sam da školarina može biti dodijeljena ili oduzeta i u toj dobi - rekao je svjedok.

- Nisam je htio izgubiti. Značila mi je mnogo. I što bih onda činio ako bih rekao to o jednom nadbiskupu? To me pati sav moj život - dodao je.

Svjedok tvrdi da ga je Pell napastovao još jednom, potkraj te iste 1996. godine ili u početku 1997. Kaže da hodao niz hodnik put zborističke garderobe, ponovo nakon pjevanja na svečanoj nedjeljnoj misi u Katedrali, kad ga je Pell stisnuo o zid i pritisnuo tako da je osjetio njegove genitalije kroz odjeću, prije nego se udaljio.

Svjedok je rekao da tada nije bio kadar shvatiti što mu se dogodilo i da se time pozabavio tako da je to gurnuo u 'najmračnije kutove i niše' svoje svijesti. Kardinal Pell je tvrdio da je to svjedočenje 'gomila smeća i laži'. Poroti su trebala četiri dana da pokloni povjerenje svjedoku, a ne optuženome.

Preživjeli, koji ne smije biti imenovan, kaže da je silovanje u njega izazvalo 'sram, usamljenost, depresiju i borbu'.

- Kao i mnogima koji su preživjeli [silovanje] trebale su mi godine da shvatim utjecaj toga na moj život - rekao je, dodavši 'to još nije završeno'. Reuters javlja da je Pellu uzviknuo: „Gorjet ćeš u paklu! Gori u paklu, Pelle!“

Kardinal Pell tvrdi i dalje da te optužbe i svjedočanstva nisu istiniti, a njegov odvjetnik Robert Richter tvrdi da su posrijedi spolne fantazije te dvojice. Richter je najavio priziv višem sudu.

Porota je glasala jednoglasno još 11. prosinca nakon četverotjednoga sudskoga raspravnog pretresa, ali je presuda objavljena tek u utorak ujutro, zbog 'zakonskih razloga'. Na temelju te presude porote sudac će u srijedu dosuditi kaznu, koja neće još biti pravomoćna.

Ako Pell bude proglašen pravomoćno krivim, veoma je vjerojatno da će papa Frane zahtijevati da se odrekne kardinalske časti, a nakon kanonskog procesa u Kongregaciji za nauk vjere mogao bi, prema novoj praksi, biti lišen i svećeničkog reda te sveden na laički status, kako je nedavno kažnjen bivši nadbiskup u Washingtonu i bivši kardinal Theodore McCarrick.

Predsjednik Australske biskupske konferencije mons. Mark Coleridge, koji je u nedjelju u Vatikanu izrekao homiliju na misi kojom je zaključeno četverodnevno savjetovanje predsjednikâ svih biskupskih konferencija i poglavara ženskih i muških redovničkih zajednica, izjavio je da je 'presuda šokirala mnoge u Australiji i u svijetu'. On o toj presudi nije govorio javno za svog boravka u Vatikanu, iako je za nju jamačno morao znati.

- Molimo se za sve koji su bili zlostavljani i za njihove drage, te se ponovo obavezujemo učiniti sve što je moguće da [Katolička] Crkva bude mjesto sigurno za sve, a osobito za mlade i ranjive - čitamo u njegovoj obznani.

BBC javlja da je to bilo drugo suđenje kardinalu Pellu za ista zlodjela, jer u prvom suđenju porota nije uspjela donijeti jednoglasnu odluku.

Sud je odluku o zatvaranju suđenja za javnost i o zabrani izvještavanja donio lani u svibnju, navodno zato da osigura Pellu pravedno suđenje (implicirajući time da ono ne bi bilo pravedno da su glasila o tome izvještavala i da je javno mnijenje reagiralo).

Javnost je bila obaviještena samo da se Pellu sudi spolna zlostavljanja sedamdesetih i devedesetih godina. O optužbama za prikrivanje zlodjela starijih svećenika i za nedolično vladanje u bazenu u sedamdesetima, o čemu je svojedobno naširoko izvještavano, sada nema vijesti, niti je poznato da bi Pell i za to bio osuđen. O ovim daleko ozbiljnijim optužbama za silovanja u devedesetima, kada je već godinu dana bio nadbiskup u Melbourneu, dosad nije bilo preciznijih vijesti.

Kardinal Pell je imao prilike ne pojaviti se pred australskim sudom, ostati u Vatikanu i pozvati se na imunitet koji mu pruža njegov status, istovjetan s ministarskim. On je ipak odlučio svjedočiti javno preko videolinka u raspravi pred Kraljevskim istražnim povjerenstvom o spolnom zlostavljanju maloljetnika, te je odlučio otići u Australiju pred Grofovijski sud.

U tu svrhu ga je papa Frane u lipnju 2017. odobrio odsustvo i praktički ga oslobodio dužnosti, ali ne smijenivši ga s nje, pa su njegov posao od tada obavljala dvojica tajnika Sekretarijata za ekonomiju. Pell je do lanjskog listopada bio i član Kardinalskog vijeća reformu Rimske kurije (takozvanoga C9). Tada je tekst nove apostolske konstitucije o organizaciji Kurije bio završen u svim glavnim crtama, pa je Papa oslobodio te dužnosti trojicu starijih kardinala, prepustivši preostaloj šestorici završno glađenje toga ključnoga ekleziološkog zakonskog teksta o organizaciji vrha Katoličke crkve.

George Pell rođen je u Ballaratu u Australiji 8 lipnja 1941. Za đakona pa za svećenika u Ballaratu zaređen je 1966 u Rimu, gdje je završio studije, te je službovao i kao biskupov tajnik. Od 1987. bio je pomoćni biskup u Melbourneu, a od 1996. nadbiskup melbourneski. Sv. Ivan Pavao II ga je 2001. premjestio na katedru nadbiskupa u Sidneyju, a dvije godine kasnije ga je imenovao kardinalom. Papa Frane ga je imenovao članom Kardinalskog vijeća u travnju 2013., prefektom netom uspostavljenog Tajništva za ekonomiju u veljači 2014.

Kardinala Pella ubrajaju u tradicionaliste. Poznato je da se s Papom nije slagao u pitanjima obitelji i spolnog morala, insistirajući na strožoj i, zapravo, nemilosrdnijoj primjeni postojećih ograničenja u Katoličkoj crkvi. Pedofiliju je javno nazvao odvratnim zlodjelom.