Nizozemska uvodi zabranu burke na javnim mjestima

Autor:

  • Mia Lui

01.08.2019.

Kenza Drider, a French Muslim of North African descent, wearing a niqab, walks on a train platform as she arrives at the Gare de Lyon railway station in Paris April 11, 2011. France's ban on full face veils, a first in Europe, went into force today, exposing anyone who wears the Muslim niqab or burqa in public to fines of 150 euros ($216) and lessons in French citizenship. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE - Tags: RELIGION POLITICS CRIME LAW) - PM1E74B19AN01
Jean-Paul Pelissier / REUTERS

Konzervativni političar Geert Wilders predložio je novi zakon zabrane burke

U Nizozemskoj je u četvrtak 1. kolovoza na snagu stupio novi zakon kojim se zabranjuje nošenje burke i nikaba u javnim institucijama te u javnom prijevozu.

O toj se temi u Nizozemskoj raspravlja već gotovo petnaest godina, a zakon je prvi predložio konzervativni političar Geert Wilders.

Prema ministarstvu unutarnjih poslova, 'odsad će biti zabranjeno nositi odjeću koja prekriva lice na svim javnim mjestima poput škola, bolnica, državnih institucija i u javnome prijevozu', a prekršaji donose kaznu od 150 eura. Zakon se, međutim, ne odnosi na hodanje ulicama.

Kao razlog uvođenja zakona navodi se važnost javne sigurnosti u institucijama i prijevozu te ispravno funkcioniranje službi, za što je potrebna mogućnost prepoznavanja lica svih osoba.

Time su u zabranu uključeni ne samo burka i nikab, već svi odjevni predmeti koji prekrivaju lice, kao što su kacige, skijaške maske te kapuljače.

Zakon obvezuje sve zaposlenike škola, bolnica i državnih institucija te vozače da žene u burkama ili nikabu ne puštaju u zgrade i javni prijevoz ili da u takvim slučajevima zovu policiju.

Međutim, zabrana burke od početka je osuđena na propast. Policija, bolnice i sektor za javni prijevoz već nagovještaju da se novog zakona neće pridržavati.

Policija je najavila da im prekršaji neće biti prioritet, dok su djelatnici u sektoru radnog prijevoza upućeni da u slučaju prekršaja ne zaustavljaju vozila jer bi bez brze pomoći policije došlo do prevelikog zastoja u prometu. Neke bolnice izjavile su da ne namjeravaju „odbiti uslugu zbrinjavanja osobe u svojoj ustanovi, bez obzira na to kakvu odjeću nosi".

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema također je prošle godine rekla da ne planira provoditi zabranu burke, a sličan stav očekuje se i u Rotterdamu i Utrechtu.

Time postaje gotovo nemoguće provoditi zakon.

Wilders je pozdravio zabranu te izjavio da bi oni koji žele nositi burku trebali 'živjeti u Saudijskoj Arabiji ili Iranu.'

Procjenjuje se da burku ili nikab u Nizozemskoj nosi između 200 i 400 žena.

Slične zakone imaju Belgija, Danska, Austrija, Francuska i Bugarska. U Francuskoj je nošenje burke i nikaba zabranjeno na svim javnim prostorima.