Novi nuncij bit će iskusni diplomat koji je do sada služio na osjetljivim mjestima

Autor:

23.07.2019.

Pope Francis celebrates the mass of Saint Peter and Paul at the Vatican, June 29, 2019. REUTERS/Yara Nardi
Yara Nardi / REUTERS

U Vatikanu se zna da je mons. Lingua u prijateljskim odnosima s Papom, još otkako je Bergoglio bio nadbiskup u Buenos Airesu

Mons. Giorgio Lingua (59), naslovni nadbiskup Tuscanije, imenovan je novim apostolskim nuncijem u Hrvatskoj - objavila je Sveta Stolica u ponedjeljak u podne.

Posrijedi je iskusan papinski diplomat, koji je dosad upućivan na osjetljiva mjesta. Od 2010 do 2015 bio je apostolski nuncij u Iraku i Jordaniji, dakle u središtu levantinskih sukoba, na području gdje je “Islamska Država” dovela u pitanje sam opstanak kršćana ondje gdje je kršćanstvo niklo i opstalo dva tisućljeća. Dok su njegovi prethodnici, uslijed sve zategnutijih interreligijskih odnosa, počeli angažirati samo kršćane, Lingua je prekinuo tu praksu, zapošljavajući i muslimane. Pokušao je naučiti i arapski (“Na žalost, s malim uspjehom”, prepričao je preklani, “ali sam barem znao svakome reći makar dobar dan”).Nakon toga je posljednje četiri godine bio nuncij na Kubi, u državi s katoličkim stanovništvom i ambivalentnim odnosom spram Katoličke crkve. Prvi mu je zadatak bio pripremiti Franin posjet otoku.

 

Poklisar svetog oca

Poznat je po privrženosti Isusu Napuštenome i tezi da Isus ne bi mogao pobijediti da nije umro, pa se stoga ne treba bojati nikakvog problema, nijedne teškoće, jer će biti prevladane ako je Krist u čovjeku. To mu, kaže, donosi unutrašnji mir, koji rado prenosi i onima koji nisu njegove vjere. U vatikanskim krugovima se zna da je mons. Lingua u prijateljskim odnosima s papom Franom još iz vremena kada je Jorge Mario Bergoglio bio kardinal nadbiskup u Buenos Airesu. Lingua je iz Pijemonta, a Bergogliovi roditelji su bili iseljenici iz te talijanske oblasti. Obaviješteni smo da je Papa osobno odlučio poslati Linguu u Zagreb.

Kao što je poznato, apostolski nuncij je prvenstveno poklisar Svetog Oca i Rimske kurije pri mjesnoj Katoličkoj crkvi, a tek zatim pri državi u kojoj je akreditiran i gdje djeluje kao veleposlanik. Upravo na nuncija pada glavna zadaća pri obnovi katoličkog episkopata u nekoj zemlji: on prikuplja prijedloge kandidata za biskupstvo (koje crkvene pokrajine odnosno biskupske konferencije sastavljaju tajno barem svake tri godine), te prijedloge proučava, po potrebi traži pojedinačna miljenja od klera i laika, pa dostavlja Svetoj Stolici imena trojice kandidata, zajedno sa svojim mišljenjem. Papa može imenovati i onoga koga ne predloži nuncij, pa i nekoga koga biskupi nisu kandidirali – ali u većini slučajeva grimiznu kapicu dobiva onaj koga je nuncij smatrao najpogodnijim.

Šesti nuncij u Hrvatskoj

Giorgio Lingua rođen je 23 ožujka 1960 u biskupijskom središtu Fossanu (kotar Cuneo) u Italiji. Za svećenika Fossanske biskupije zaređen je 10 studenoga 1984. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. Uz materinski talijanski govori francuski, engleski i španjolski.

U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 1992. Službu je obavljao u apostolskim nuncijaturama u Obali Bjelokosti odnosno u SAD-u, pa u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama, a onda u apostolskim nuncijaturama u Italiji, odnosno Srbiji. Potom je promaknut u nuncija.

Mons. Lingua šesti je apostolski nuncij u Hrvatskoj nakon njezina izdvajanja iz Jugoslavije. Prethodili su mu nadbiskupi Giulio Einaudi (1992-2003), Francisco-Javier Lozano Sebastián (2003-2007), Mario Roberto Cassari (2008-2012), Alessandro D’Errico (2012-2017), te Giuseppe Pinto (2017-2019).