Papa Franjo otvara tajne vatikanske arhive iz Drugog svjetskog rata

Autor:

04.03.2019.

Pope Francis is greeted by the faithful as he holds a mass at the San Crispino parish in the Labaro neighbourhood on the outskirts of Rome, Italy March 3, 2019. REUTERS/Yara Nardi
Yara Nardi / REUTERS

Papa Franjo je u ponedjeljak najavio da je odlučio javnosti dati uvid u sve dokumente koji se nalaze u tajnim arhivima Vatikana, a odnose se na pontifikat pape Pija XII (rođen kao Eugenio Pacelli).

Pio XII. je bio na čelu Katoličke crkve tijekom Drugog svjetskog rata, pontifikat mu je trajao od 1939. do 1958. godine. To razdoblje i danas izaziva brojne kontroverzije kad je riječ o odnosu Katoličke crkve i nacista te odnosu Svete stolice prema holokaustu i zaštiti židova.

Upravo je Država Izrael, a i druge židovske organizacije, tražila da se tajni arhivi iz tog razdoblja otvore kako bi se moglo konačno, znanstveno precizno, utvrditi kakva je bila uloga pape i Vatikana u tom mračnom povijesnom razdoblju.

Uloga pape Pija XII. je utoliko specifičnija što je bio nuncij prvo u Bavarskoj, a zatim u Berlinu. Nakon toga je postao kardinal državni tajnik pa je potpisao konkordate u ime Svete Stolice s Austrijom (1933.), Njemačkom (1933.), Jugoslavijom (1935.) i Portugalom (1940.). A početkom svog diplomatskog rada bio je u vatikanskom izaslanstvu koje je 22. lipnja 1914. godine potpisalo konkordat sa Srbijom.

Vatikan cijelo vrijeme tvrdi kako je Pio XII tiho radio iza scene kako bi pomogao u spašavanju židova a da istodobno ne pogorša situaciju za mnoge druge, uključujući katolike u Europi pod nacističkom okupacijom. Naime, nije tajna da nacistički režim nije bio u pretjerano dobrim odnosima s Katoličkom crkvom: njima naime Crkva nije bila dugoročni saveznik jer nisu prihvaćali bilo kakvu ideološku i dogmatsku konkurenciju u procesu stvaranja novog svijeta.

Papa Franjo je u razgovoru sa zaposlenicima Tajnih vatikanskih arhiva rekao kako se “Crkva ne boji povijesti”. Dodao je i da je ostavština pape Pija XII bila tretirana s visokom razinom “predrasuda i pretjerivanja”. I najavio otvaranje Tajnih arhiva za godinu dana, 2. ožujka 2020. godine. Vatikan u pravilu čeka 70 godina od kraja pontifikata da se arhivi otvore.

Američki židovski odbor (ACJ), pozdravio je ovu odluku navodeći kako oni već više od 30 godina traže da se učini taj korak.