Papa: Nuklearno nas oružje ne može zaštititi od sadašnjih prijetnji

Autor:

25.11.2019.

Pope Francis visits the Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki, Japan, November 24, 2019. Vatican Media/­Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Vatican Media / via REUTERS

“Jedna od najdubljih čežnji ljudskog srca je mir, pa sigurnost i stabilnost. Oružje za masovno uništenje ne pomaže ostvarenju” izjavio je papa Franjo tijekom posjeta spomen obilježja žrtvama nuklearnih bomba

“Budući da sam duboko uvjeren da je svijet bez nuklearnog oružja moguć i neophodan, pozivam čelnike da ne zaborave da nas to oružje ne može zaštititi od sadašnjih prijetnji nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti.”

Ovim se riječima papa Franjo obratio prisutnima u Nagasakiju, drugom gradu koji je bio razoren atomskom bombom. Govori pape Franje su poznati po snažnim političkim porukama, a ovim je istupom u potpunosti stao na liniju koju je u Pragu u travnju 2009. godine zacrtao tadašnji američki predsjednik Barack Obama. No, pomno je pazio da se drži linije koju je u Katoličkoj crkvi započeo još sv. Ivan XXIII. Franjo u Nagasakiju citira da je sv. Ivan XXIII. 1963. godine u enciklici Pacem in Terris pozvao na zabranu atomskog oružja tvrdeći da se istinski i trajan međunarodni mir ne može temeljiti na ravnoteži vojnih snaga, nego na uzajamnom povjerenju.

Kubanska kriza

Angelo Giuseppe Roncalli, sv. Ivan XXIII., poznat i kao “dobri papa”, nije slučajno objavio tu encikliku te godine: godinu dana prije osobno je sudjelovao u traženju miroljubivog izlaska iz Kubanske krize.

Papa Franjo je iz Nagasakija, “grada koji je pretrpio katastrofalne ljudske i okolišne posljedice nuklearnog napada”, zavapio protiv utrke u naoružanju kojom se troše dragocjeni resursi koji bi se mogli upotrijebiti na korist cjelovitog razvoja ljudskog roda te za zaštitu okoliša. “U današnjem svijetu, kad milijuni djece i obitelji žive u neljudskim uvjetima, novac potrošen i imutak stečen na proizvodnji, modernizaciji, održavanju i prodaji sve razornijeg naoružanja predstavlja trajni napad i vapi do neba”, rekao je čelnik Katoličke crkve.

Geopolitička nota

I apostrofirao: “Jedna od najdubljih čežnji ljudskog srca je sigurnost, mir i stabilnost. Posjedovanje nuklearnog i drugog naoružanja za masovno uništenje nije odgovor na tu žudnju; upravo obrnuto, ono neprestano izlaže tu čežnju riziku.”

Papina poruka iz Nagasakija, gdje je u eksploziji atomske bombe u trenu poginulo 27.000 ljudi, ima važnu geopolitičku notu. Naime, većina zemalja koje posjeduju nuklearno naoružanje u svojim obrambenim doktrinama tvrde da ga ne kane koristiti za napad nego isključivo kao sredstvo odvraćanja mogućeg napada. Čelnik Katoličke crkve tu je tezu doslovce razbucao. No, kako Inoslav Bešker, naš dopisnik iz Rima redovito navodi, Papu više ne slušaju ni katolici. Kako onda očekivati da njegove riječi dođu do kognitivnih centara kineskog ili ruskog predsjednika?

Papa je pak pokazao da se on pridržava stavova za koje se zalaže. Pa je tako u Nagasakiju, na misi, koristio papamobil koji nije ispuštao stakleničke plinove.