Poljske novine objavile članak naslova 'Kako prepoznati Židova'

Autor:

  • Tea Trubić

15.03.2019.

Orthodox Jews walk through the city as they came to commemorate the 231st anniversary of religious leader Elimelech's death, in Lezajsk, Poland March 8, 2018. REUTERS/Kacper Pempel - RC1A70FDB910
Kacper Pempel / REUTERS

Ortodoksni Židovi u šetnji poljskim gradom Lezajsk

Vodeće poljske nacionalističke novine Tylko Polska (op.a. Samo Poljska), ovoga su tjedna objavile kontroverzni članak naslova 'Kako prepoznati Židova' koji je naprosto zgrozio javnost.

Imena, antropološke karakteristike, ekspresije lica, stil odijevanja i karakterne crte samo su neke od metoda koje taj časopis navodi za 'raspoznavanje Židova'.

 

Novine su dostavljene Donjem domu poljskog parlamenta, Sejma, kao dio literature na koju su zakonodavci predbilježeni.

Andrzej Grzegrzolka, predsjednik informacijskog centra Sejma, naglasio je da su novine bile u slobodnoj prodaji, čime se ogradio od odgovornosti. Međutim, naglasio je da bi se slučajem trebala pozabaviti policija. Kako je rastao pritisak javnosti, Grzegrzolka je popustio i uputio zahtjev da se sporno izdanje ukloni iz parlamenta kako ne bi dodatno uznemirivalo strasti.

Antisemitski članak osvrnuo se na Jana Grossa, poljskog Židova koji predaje na američkom Sveučilištu Princeton, koji je u mnogo prilika kritizirao kolaboracionizam Poljaka i nacista tijekom Drugog svjetskog rata, čime je postao metom nacionalista. Dolaskom nacionalističke stranke Pravo i Pravda (PiS), češće se počelo raspravljati o tome da se Grossu oduzme Orden zasluga Republike Poljske koji mu je dodijeljen 1996. godine zbog 'protupoljskog angažmana'.