Poruka papi Franji: Celibat se ne smije okrnjiti ili dovesti u pitanje niti u jednoj geografskoj oblasti. To bi bila pastoralna katastrofa

Autor:

13.01.2020.

(FILES) This file handout picture taken and released by Vatican Media on December 21, 2018, shows Pope Francis (L) meeting with Pope Benedict XVI (R) at the Vatican. - Former pope Benedict XVI has publicly urged his successor Pope Francis not to open the Catholic priesthood up to married men, in a plea that stunned Vatican experts on January 12, 2020. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Papa Franjo i papa emeritus Benedikt XVI vrlo vjerojatno djeluju u suglasju

Novu bitku u sve žešćemu katoličkome crkvenome verbalnom ratu oko obaveze svećeničkog i redovničkog celibata otvorili su umirovljeni papa Benedikt XVI (92) i gvinejski kardinal Robert Sarah (74), prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramente.

Oni u srijedu u Parizu, u Fayardovoj nakladi, objavljuju knjigu „Iz dubine naših srdaca“, sastavljenu od njihovih autorskih ogleda i studija, sa zajednički napisanim uvodom i zaključkom. To je u nedjelju uvečer objavio pariški konzervativni dnevnik Le Figaro, zasad jedini dostupan izvor, objavivši i jedan ulomak. Naravno, izazvao je medijsku senzaciju.

Ondje Figaroov vatikanist Jean-Marie Guénois piše da je knjiga od 175 stranica namijenjena prvenstveno katoličkim svećenicima.

Citirajući čuvenu (i po bl. Piju IX zlorabljenu) rečenicu sv. Augustina: „Silere non possum!“ (Ne mogu šutjeti), bivši papa Ratzinger i kardinal Sarah zahtijevaju od „svekolike Crkve da se ne dâ impresionirati lošim pokroviteljstvom, teatralnim uprizorenjima, dijaboličnim lažima, pogreškama koje su u modi i koje bi htjele devalvirati svećenički celibat“.

Benedikt XVI i Sarah, „kao biskupi“, naglašavajući svoju „sinovsku poslušnost Svetom Ocu“, pišu ovako: „ponizno molimo papu Franu da definitivno zaštiti [celibat] od takve mogućnosti, stavivši veto na sve što bi moglo pridonijeti slabljenju zakona o svećeničkom celibatu, pa i u samo jednoj geografskoj oblasti.“ Ta promjena bi, piše kardinal Sarah, bila „pastoralna katastrofa, koja bi izazvala enormnu crkvenu konfuziju“.

Celibat (odricanje od braka) nije zapovjeđen u Novom zavjetu, nije Kristov zahtjev (dapače, Isus je za apostole odabrao 11 oženjenih od ukupno 12, a sv. Petru je, piše u Evanđelju, čak izliječio punicu da bi mogla nastaviti posluživati), ali se još od sv. Pavla proteže ideja o uzvišenosti čednoga (dakle spolno nevinoga) ljudskog tijela kao prikladnijeg staništa čiste duše. Celibat je duboko u tradiciji starijih kršćanskih crkava, pa i u istočnima za biskupe biraju samo neoženjene (ili barem udovce), ali i u Katoličkoj crkvi unutar nekih obreda (uključujući i grčki u Hrvatskoj) za svećenike zaređuju oženjene. U tom sklopu celibat u Katoličkoj crkvi nije sakramentalan, ali je uvjet za sakrament ređenja.

Kardinal Sarah je u Katoličkoj crkvi nadležan za sakramente, a Benedikt XVI je desetljećima bio nadležan za nauk vjere. U novoj knjizi, kako prenosi Le Figaro, objašnjavaju da svećenički celibat ima „posebnu, ontološku vezu sa sakramentom svećeništva. Bilo kakav pokušaj umanjenja te veze bit će odricanje od naučavanja Koncila i papâ.“

Odmah su se umnožila medijska tumačenja da je to Benediktov napad na svog nasljednika. Naprotiv, papa Frane je preklani, vraćajući se iz Paname, u avionu rekao novinarima da je „celibat dar [Božji] za Crkvu i neće biti promjena koje bi celibat za svećenike [iz obaveze] pretvorili u opciju, kao što je to već u Katoličkoj crkvi istočnog obreda. Ja to neću učiniti, neka ostane jasno.“

To je u ponedjeljak citirao i ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice Matteo Bruni, podsjetivši da je Papa dopustio hipotetsku mogućnost zabacivanja celibata samo „na nekim krajnje zabačenim mjestima, otocima u Tihom oceanu“.

Pitanje je, međutim, otvoreno lani na zasjedanju Biskupske sinode o Amazoniji. Tada su sinodski oci u znatnoj većini glasali za mogućnost da se ondje i prokušani stariji oženjeni đakoni zarede za svećenike. Bečki nadbiskup kardinal Schönborn je odmah upozorio da treba biti na oprezu i pustiti da se prvo vidi kako u zbilji funkcionira đakonat oženjenih.

Ali „problem“ nije u Amazoniji nego u Benediktovoj domovini Njemačkoj, gdje na nacionalnoj sinodi 2022 katolički biskupi kane raspravljati o celibatu i eventualnim svećenicama.

Papa Frane (83) morao bi u sljedećih nekoliko tjedana objaviti postsinodski apostolski nagovor, u kojemu će razne prijedloge lanjske sinode o Amazoniji bilo prihvatiti, bilo preinačiti, bilo odbaciti. Iako je ondje najvažnije bilo pitanje životne održivosti planete Zemlje i ljudskog života na njoj, medijska svjetska javnost se, kao i obično, najviše zainteresirala ne za svoj opstanak, nego za sadržaj i aktivnost svećeničkog međunožja.

Benedikt i Sarah, s dugogodišnjim katoličkim svećeničkim iskustvom, nipošto ne podcjenjuju koliko je teško živjeti celibat, zapravo zavjet čednosti. Iako celibat nije dogma, što i sami kažu, sugeriraju indirektno da model nisu apostoli, nego izrijekom kažu da je model samo sâm Krist, čija je totalna posvećenost vrhovni obrazac svećeništva. Dakle, opetuje Benedikt XVI teze koje je objavio dok je još bio kardinal, pa papa, celibatarska „ontološka suzdržanost“ nije „prezir spram tjelesnosti i spolnosti“, nego slobodan izbor. I tvrdi da su u prvobitnoj crkvi, naime u prvom tisućljeću, oženjeni smjeli dobiti sakrament ređenja samo ako bi se obavezali da će poštivati spolnu apstinenciju“ sa svojim suprugama, po uzoru na sv. Josipa.

Povijesni podaci nam govore da su i u prvom tisućljeću neki biskupi, pa i pape, imali djecu u braku pa je u jednom slučaju sin naslijedio oca na papinskoj katedri, bez problema (sv. Inocent I papa bio je sin pape sv. Anastazija I). Papinske kronike ne sadrže podatke je li začeće te djece postignuto na isti način kako je i sv. Josipu proširena Sveta obitelj.

Papa emeritus Benedikt XVI obećao je u momentu odricanja od papinske službe unaprijed apsolutnu i bezuvjetnu poslušnost papi izabranome nakon njega. On se toga zaista i drži, zatvorivši se u neku vrstu dobrovoljne klauzure unutar vatikanskih zidina, gdje je omanji samostan priređen za njega. Odande je, relativno diskretno, izrazio svoja mišljenja 2017 o liturgijskim pitanjima i lani o pedofiliji, u oba slučaja sprečavajući da se njegovo ime i njegov teološki nauk koriste za oporbu papi Frani. Moj je dojam da je i ovaj istup Benedikt dogovorio sa svojim nasljednikom.

Je li kardinal Sarah izigrao papu emeritusa Benedikta XVI?

Ne, Benedikt XVI, papa u mirovini, nije napisao knjigu zajedno s kardinalom Robertom Sarahom, kao teološku uputu svećenicima u pogledu obaveze celibata. Papa emeritus Ratzinger je u nakladnoj operaciji Fayarda i, dakako, Saraha, naprosto izigran – tvrde sada u Vatikanu.

Prema toj verziji, koju rimska la Repubblica pripisuje najbližem krugu oko umirovljenog pape, Benedikt XVI već neko vrijeme piše, sređuje svoje bilješke o svećeništvu. Stavio ih je Sarahu na raspolaganje znajući da kardinal priprema knjigu o toj temi, ali uopće nije obaviješten da će netko te bilješke objaviti, da će u knjigu „Iz dubine srdaca“ biti uvršten kao suautor, nije vidio ni otisak, ni odobrio naslovnicu.

Iz Benediktove rezidencije, samostana Mater Ecclesiae, poručuju da se papa emeritus ograđuje od „nakladničke i medijske operacije“. Koja je tempirana dok se očekuje postsinodski nagovor pape Frane o rezultatima zasjedanja Biskupske sinode o Amazoniji.

Ako je sve to istina – Vatikan bogatiji ne samo za nov skandal, nego za novu vrstu sablazni: manipulaciju umirovljenim papom. Očekuje se objašnjenje kardinala Saraha.