Švedski Statement festival namijenjen isključivo ženama proglašen krivim za diskriminaciju

Autor:

20.12.2018.

Swedish comedian and TV host Emma Knyckare, founder of the two-day Statement Festival at Bananpiren in Gothenburg, Sweden September 01, 2018. Frida Winter/TT News Agency/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. - RC146E045600
Frida Winter / REUTERS

Švedska komičarka i osnivačica Statement Festivala Emma Knyckare

Švedski Statement festival koji se promovira kao najveći svjetski festival za žene, rodno nebinarne osobe i transrodne žene, švedski je pravobranitelj proglasio krivim za spolnu diskriminaciju, piše The Guardian.

Festival je prvi put održan u kolovozu u Gothenburgu nakon uspješne crowdfunding kampanje u sklopu koje je prikupljeno oko 390.000 kuna (52.500 eura), a istraga zbog mogućeg kršenja Zakona o diskriminaciji započela je srpnju.

- Iako organizatori festivala nisu provodili pravilo 'bez muškaraca', budući da nisu radili razliku među spolovima pri njihovom ulasku na festival, izjave koje su davali uoči početka festivala obeshrabrile su određenu grupu ljudi da prisustvuje događaju, prekršivši time zakon koji zabranjuje spolnu diskriminaciju - pojasnio je svoju odluku švedski pravobranitelj zadužen za pitanja diskriminacije.

Pravobranitelj je zaključio da nitko nije pretrpio štetu zbog ograničenja koje je nametnuo festival, stoga neće biti nikakvih kazni.

- Jasno, vjerujemo da je seksualno zlostavljanje, pogotovo na festivalima, ozbiljan problem. Stoga se veselimo pokušaju da to ispravimo ... Međutim, to se ne bi smjelo dogoditi na način kojim se krši zakon, a njihove su izjave u medijima i njihovoj web stranici napravile upravo to učinile", stoji u pojašnjenju odluke.

Organizatori festivala na svojoj Facebook stranici poručili su da uspjeh koji je festival polučio pokazuje da je upravo to što je potrebno sudionicima kojima je namijenjen te da ova odluka pravobranitelja ne mijenja tu činjenicu.

- Inače, nemamo nikakvih komentara. Zauzeti smo mijenjanjem svijeta -poručili su.

Statement Festival, događaj 'bez muškaraca' izvorno je predložila švedska komičarka Emma Knyckare kao odgovor na nedavni porast silovanja i seksualnih napada koji su pogodili najveće glazbene festivale u zemlji, Bråvalla i Putte i Parken.

Bråvallu prati kontroverza otkad je pokrenuta 2013. godine. 2016. prijavljeno je pet silovanja i 12 seksualnih napada. Problemi su narasli 2017. kada su tijekom četverodnevnog festivala zabilježena 23 seksualna napada i četiri silovanja. Izdanje 2018. otkazano je i naknadno zamijenjeno Statement Festivalom.