Ukradeni švedski kraljevski dragulji pronađeni u kanti za smeće

Autor:

  • Jasmina Tomašević

06.02.2019.

Sweden's Crown Princess Victoria and Prince Daniel, Sweden's King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia attend a ceremony at the Parc Beaumont as part of a visit for the bicentenary of the Swedish throne in Pau, France, October 8, 2018. REUTERS/Regis Duvignau - RC16D8A58940
Regis Duvignau / REUTERS

Švedski princ Daniel i princeza Victoria, kralj Karl XVI Gustaf i kraljica Silvija

Dvojica osumnjičenika prošloga su ljeta iz stockholmske katedrale ukrali dragulje švedske kraljevske obitelji. No, 'krađa stoljeća' dobila je čudesan epilog kada su dvije zlatne krune optočene biserima pronađene u gradskoj kanti za smeće, prenio je britanski The Times.

U srpnju prošle godine Stockholm su zadesile prave akcijske scene. Dvojica lopova ukrala su ženske bicikle te se njima dovezli do katedrale iz koje su otuđili švedske kraljevske dragulje, da bi zatim u stilu Jamesa Bonda, ukradenim gliserom pobjegli policiji.

Nisu se skrivali dugo s obzirom da je policija putem krvi zatečene na mjestu zločina, pronašla jednog od počinitelja. Vještog lopova, 22-godišnjeg mladića, priveli su na ispitivanje koje je rezultiralo priznanjem krađe bicikala i glisera, ali ne i dragulja. Suđenje mladiću jučer je odgođeno jer su se kraljevske krune pojavile u obližnjoj kanti za smeće. Njihova autentičnost još uvijek se utvrđuje, a na pronađenim krunama nisu otkrivena nikakva oštećenja.

Johan Dalman, biskup katedrale Strangnas iz koje su sa izložbenog pulta ukradene 5.5 milijuna funti vrijedne regalije iz 17. stoljeća, iznenađen je takvim obratom.

- Tko god ih je uzeo očito je shvatio veliku pogrešku i činjenicu da dragulje ne može prodati na eBayu – ustanovio je biskup.

Tužiteljica Reena Deevgan smatra kako pronalazak dragulja na dan suđenja nije nikakva slučajnost te najavljuje kako će se odgođeno suđenje nastaviti sljedećeg tjedna.

 

 

Tagovi/Tags:

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version