Vatikan smijenio Pella s funkcija, ali je i dalje kardinal

Autor:

27.02.2019.

FILE PHOTO: Newly elevated Australian Cardinal George Pell kisses Pope John Paul II's hand as he receives his cardinal ring during a special mass in Saint Peter's Basilica at the Vatican October 22, 2003. REUTERS/POOL Osservatore Romano/File Photo
POOL Osservatore Romano / REUTERS

George Pell ljubi ruku sv. Ivana Pavla II nakon što je preuzeo kardinalski crveni šešir

Kardinal George Pell nije više prefekt Sekretarijata za ekonomiju Svete Stolice i time "treći čovjek“ Rimske kurije, nakon pape Frane i kardinala državnog tajnika Pietra Parolina.

Rješenje Svete Stolice bilo je birokratski elegantno: Kardinal Pell je na dužnost prefekta netom formiranog Tajništva imenovan 24. veljače 2014, njegov petogodišnji mandat istekao je dakle 24. veljače ove godine, tj. u prošlu nedjelju, Papa ga nije potvrdio na istoj dužnosti za sljedeće razdoblje, pa je kardinal Pell bivši prefekt.

Privremeni ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice Alessandro Gisotti obznanio je da je papa Frane, odobrivši kardinalu Pellu odsustvo radi odlaska u Australiju i obrane pred sudom, istodobno zabranio kardinalu javno obavljanje svećeničke službe te bilo kakav kontakt s ijednom maloljetnom osobom. Te Papine mjere opreza protiv Pella nisu prethodno bile objelodanjene. One ostaju na snazi.

Pella je porota Grofovijskog suda Države Victorije u Mebourneu proglasila krivim zbog spolnog zlostavljanja dvojice 13-godišnjih dječaka. Jedna žrtva je svjedočila, druga nije mogla, jer se momak 2014. ubio predoziranjem heroinom, a njegov otac smatra da je i to bila posljedica Pellova silovanja. Pell, tada svježe imenovani nadbiskup u Melbourneu, zatekao je tu dvojicu članova katedralnoga dječjeg zbora kako kradu blagoslovljeno misno vino, te ih je za kaznu brutalno silovao oralno. Pjevanje u zboru Stolne crkve sv. Patricka bilo je uvjet za dobivanje školarine za elitnu Školu sv. Kevina, pa su dječaci time bili praktički ucijenjeni da ništa ne kažu – svjedočio je preživjeli.

Prema tome, mons. Pell je, po ocjeni porote, zloupotrijebio za nasilje crkvenu vlast koju je dobio od pape sv. Ivana Pavla II.

S druge strane, budući da kardinal Pell i dalje ustrajno tvrdi da nije kriv, te da njegova osuda još nije pravomoćna, Sveta Stolica neće protiv njega primjenjivati stegovne mjere dok pravomoćno ne bude oglašen krivim, ili dok sam ne prizna krivnju. Sveta Stolica je izrijekom izrazila puno povjerenje u australske sudske vlasti.

Iz toga se može zaključiti da će George Pell ostati bez kardinalske časti, a vjerojatno i bez biskupskoga i svećeničkog reda, kada presuda protiv njega bude pravomoćna.

Sud u Melbourneu nije u srijedu odmjerio kaznu za kardinala Pella. U njegovoj nazočnosti, u sudnici, izricanje kazne odgođeno je iz sadašnjega karnevalskoga za pokorničko korizmeno doba: za 13 ožujka. Pokora je u neku ruku već počela, jer je Pellu određen pritvor.

Australska je praksa da krivac vrijeme između presude (koju izriče porota, utvrđujući jedino je li optuženik kriv ili nije) i osude (koju izriče sudac, utvrđujući težinu kazne) mora provesti u pritvoru. Iako je prvostupanjska presuda donesena još 11. prosinca, kardinal Pell nije odveden u pritvor, javljeno je, zato što je već imao termin za operaciju zamjene obaju koljena.

Kazna vjerojatno neće biti blaga, jer je vrhovni sudac još u utorak rekao da je Pell kriv za kršenje povjerenja s elementom brutalnosti te da je djelovao u uvjerenju da je nekažnjiv, što je sudac ocijenio očitim i bezočnim.

Pellu prijeti maksimalno 50 godina zatvora, naime po 10 godina za svako spolno zlostavljanje za koje je oglašen krivim, ali je vjerojatnije da će ukupna kazna biti do 15 godina zatvora.

Osuđeni kardinal Pell odveden u pritvor

Australski kardinal George Pell, koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece, priveden je u Melbourneu i provest će svoju prvu noć u zatvoru. Glavni sudac okružnog suda u Victoriji Peter Kidd ukinuo je Pellovu jamčevinu na kraju ročišta prije izricanja kazne te je svećenik odveden u pritvor.

Ovo je prvi put da je Pell u pritvoru otkad je optužen u lipnju 2017. za spolno zlostavljanje djece. Tijekom suđenja nalazio se na slobodi, uz jamčevinu.

Pellu će biti donesena presuda 13. ožujka, objavio je sudac Kidd.

Pell se naklonio sucu i izišao kroz bočna vrata iz tihe sudnice, piše list The Age dodajući kako se cijela galerija okretala za njim dok je izlazio. Kardinal će biti odveden u melburnški zatvor.

Sedamdesetsedmogodišnji kardinal i 'vatikanski rizničar' najviše je rangirani svećenik Katoličke crkve koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece nakon što ga je melburnška porota proglasila krivim za spolno zlostavljanje jednog i silovanje drugog dječaka koji su pjevali u crkvenom zboru katedrale svetoga Patrika 22 godine. 

Vatikan mu je zabranio službu i kontakte s djecom. 

Vatikanski dužnosnik tijekom noći objavio je da Pell više nije pročelnik Tajništva za ekonomiju.

Kardinal je negirao sve optužbe, te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegovo će mjesto zauzeti netko drugi iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

(HINA)