Za postizanje rodne ravnopravnosti bit će potrebna još dva stoljeća

Autor:

  • Jorge Valero/ EURACTIV.com

18.12.2018.

Demonstrators attend a rally against the gender-based and sexual violence against women in Marseille, France, November 24, 2018. REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Jean-Paul Pelissier / REUTERS

Prosvjed za jednakost spolova u Marseilleu

Smanjenje razlika među spolovima u radnom okruženju polako napreduje, ali prema trenutnoj stopi napretka bit će potrebno još 202 godine za postizanje potpune ekonomske ravnopravnosti i jednakosti, ako je bar suditi prema rezultatima istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma.

Prema posljednjem izvješću Global Gender Gap kojeg je u utorak objavio Svjetski ekonomski forum objavljenom, tijekom 2018. godine uočilo se lagano smanjenje razlika između muškaraca i žena.

To je viđeno kao pozitivna vijest. Razlika među spolovima prvi put se smanjila prošle godine, od posljednjeg istraživanja 2006. godine, čije je izvješće objavio Davos Forum. U izvješću se navodi da je zabilježen napredak u 89 od 144 države koje su sudjelovale u istraživanju.

Međutim, ovaj lagani napredak zasjenili su loši indikatori. Žene su prema izvješću i dalje nedovoljno zastupljene na tržištu rada, ali i u politici.

U samo 17 država žene trenutno obnašaju funkciju predsjednice. U prosjeku samo njih 18 posto vrši funkciju ministara, dok ih samo 24 posto služi u parlamentima diljem svijeta. 

Ako se razlika nastavi sužavati na tom području, Svjetski ekonomski forum je procijenio da će trebati 108 godina za postizanje jednakosti spolova na svakoj razini te 202 godine za postizanje jednakosti na ekonomskoj razini.

- Proaktivne mjere koje podržavaju spolnu jednakost i društvenu inkluziju te rješavaju problem povijesnih disbalansa nužni su za zdravlje svjetskog gospodarstva, a jednako tako su dobri za društvo u cijelosti – rekao je Klaus Schwab, osnivač i izvršni direktor Svjetskog ekonomskog foruma.

Četiri stupa

Izvješće je analiziralo četiri stupa nejednakosti; ekonomsku, političku, obrazovnu i zdravstvenu.

Pristup žena zdravstvenoj skrbi i obrazovanju ove godine se pogoršao u odnosu na onu prethodnu, a zabilježeno je da su imali manju mogućnost politički napredovati. Međutim, napredak je zabilježen na polju ekonomskih prilika, zahvaljujući smanjenju razlike u plaćama među spolovima, koja se smanjila gotovo na 51 posto u tekućoj godini te broj žena na visokim pozicijama koji iznosi 34 posto na svjetskoj razini.

Neproporcionalni utjecaj automatizacije na poslovima koje su tradicionalno obavljale žene u kombinaciji s manjkom društvene potpore za povratak na tržište rada, nepogodna je okolnost za rodnu ravnopravnost.

U međuvremenu, žene su nastavile biti nedovoljno reprezentirane u sektoru digitalne revolucije koji predstavlja perspektivu za budućnost te zahtjeva znanje u znanstvenim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim vještinama.

- Države koje žele ostati konkurentnima i uključenima morat će jednakost među spolovima učiniti ključnim djelom razvoja ljudskog kapitala svoga naroda – reklo je izvješće.

- Posebice, učenje od drugih država te javna i privatna kooperacija unutar zemalja će biti ključni elementi za uklanjanje nejednakosti među spolovima – nadodalo je.

Island je na vrhu

Island ostaje svjetskim prvakom u ravnoteži među spolovima već desetu godinu zaredom. Prema izvješću, uspješno je prebrodilo čak 86 posto razlika među muškarcima  ženama. Druge visoke pozicije nastavljaju zauzimati Norveška, Švedska i Finska. Neočekivano, nordijske države slijede Nikaragva i Ruanda, nadmašujući pritom neke najrazvijenije države na svijetu.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države su se poboljšale za dva mjesta zauzevši 51. mjesto, s malim poboljšanjima u ekonomskoj i političkoj ravnopravnosti na visokim političkim pozicijama.

Hrvatska je na ljestvici država prema smanjenju rodne nejednakosti zauzela 59. mjesto, dokazavši manji pomak s obzirom na prethodno istraživanje. Poboljšavajući uvjete navedene u četiri stupa, ali gledano prema postotku napretka i regionalnoj podijeljenosti, ona pripada u skupinu zemalja istočne Europe kojima će biti potrebno 124 godine da u potpunosti prebrode nejednakost među spolovima.