Mađarski premijer uoči izbora za Europski parlament predviđa velike promjene u demokracijama

Autor:

  • Euractiv.com

30.07.2018.

(180410) -- BUDAPEST, April 10, 2018 (Xinhua) -- Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during a press conference in Budapest, Hungary, on April 10, 2018. Viktor Orban, who won a third consecutive term at the general elections held on April 8, on Tuesday said he would set up a new government structure. (Xinhua/Attila Volgyi) - Attila Volgyi -//CHINENOUVELLE_CnynysE000010_20180411_TPPFN0A001/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1804110851, Image: 368222293, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orbán u subotu se obratio pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Rumunjskoj, a u svom je govoru naglasio da će sljedeći izbori za Europski parlament biti ključni za određivanje budućnosti demokracija u Europi.

Tijekom održavanja godišnjeg susreta s mađarskom nacionalnom manjinom u rumunjskom gradu Baile Tusnad, Orbán je naglasio da će rezultati europarlamentarnih izbora nepovratno promijeniti politiku multikulturalizma u Europi, ali i temelje kršćanske demokracije kao takve.

- Europski državni dužnosnici nisu se dokazali dovoljno sposobnima zaštititi Stari Kontinent od migrantske krize – rekao je Orbán u svom govoru u Rumunjskoj.

Prema njemu, upravo će pitanje migracije i izbjegličkog vala biti ključno tijekom kampanje za europarlamentarne izbore koji će se održati u proljeće 2019. godine.

- Glavni cilj europske elite bio je transformirati Europu iz zajednice država i nacija, u svojevrsni postkršćanski svijet u kojem bi se izbrisale sve granice i nacionalnosti te u kojoj bi se stvorio jedinstveni europski identitet. S druge strane, glavni cilj moje stranke je zaustaviti njihov pokušaj te očuvati europske države i nacije – rekao je Orbán pred svojim istomišljenicima koji su ga dočekali s odobravanjem.

Obraćajući se mađarskoj nacionalnoj manjini u Rumunjskoj, Orbán je naglasio kako je njegova misija "očuvati manjinu i nakon što cijela Europa bude pokorena islamom”, dodavši da za razliku od liberalne demokracije koja tolerira multikulturalizam, kršćanska demokracija koju on predstavlja nije utemeljena na multikulturalnim vrijednostima.

- Kršćanska demokracija nije liberalna. Naprotiv, ona je neliberalna ako vam je tako draže – zaključio je, dodavši da predstojeći europski izbori trebaju ljudima pokazati da postoji alternativa liberalnoj demokraciji i njezinoj netoleranciji prema neistomišljenicima.

Očekivano, njegov je govor u Rumunjskoj privukao pozornost kritičara stranke Fidesz, posebice zato što je bio održan samo jedan dan nakon što se Orban sastao s kontroverznim američkim strategom Stevenom Bannonom, za kojeg se vjeruje da je bio ključ uspjeha Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi. Bannon je u Bruxellesu otvorio svoju zakladu kako bi pružio stručnu pomoć i financijsku podršku svim euroskeptičnim i populističkim strankama uoči izbora za Europski parlament koji će se održati ovo proljeće.

Orbanova stranka Fidesz, prema mađarskom javnom mnijenju je i dalje najpopularnija stranka u državi, a poznata je po svojim desnim i ksenofobnim stavovima.

- Pred nama je veliki trenutak zato što ćemo se uskoro zauvijek pozdraviti ne samo s liberalnom demokracijom, već i s ljevičarskom netolerantnom političkom elitom – najavio je mađarski državnik, poznat po svojim otvorenim simpatijama prema režimu turskog predsjednika Erdogana i ruskog predsjednika Putina.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.