Angela Merkel i Sebastian Kurz najavili jačanje nadzora nad granicama Europske unije

Autor:

17.09.2018.

September 16, 2018 - Berlin, Berlin, Germany - 09/16/2018, 16.09.2018, Berlin, Germany, Sebastian Kurz in the Chancellery. Chancellor Angela Merkel will receive Austrian Chancellor Sebastian Kurz on Sunday evening, 16 September, for political talks in the Federal Chancellery. The photo shows German Chancellor Angela Merkel and Austrian Chancellor Sebastian Kurz., Image: 387026439, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njemačka kancelarka Angela Merkel

Unatoč tome što imaju različiti stav po pitanju migrantske politike, njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin austrijski kolega Sebastian Kurz, u nedjelju su postigli dogovor da zajedničkim snagama pokušaju zaustaviti migrante koji ulaze u Europsku uniju.

Nakon sastanka održanog u Berlinu, državnici su na konferenciji za novinare najavili zajedničke mjere jačanja suradnje s afričkim zemljama u borbi protiv čimbenika koji dovode do migracija. Također, novinarima su predstavili i plan Europske komisije koji za cilj ima ojačati agenciju za nadzor granica Europske unije Frontexom do 2020. godine.

Iako su Kurz i Merkel donedavno nisu imali jednaki stav po pitanju migrantske politike, prvi čovjek Austrije poznat po antiimigracijske izjavama pozdravio je promjenu stajališta Berlina prema oštrijoj politici.

Sebastian Kurz je najavio da će upravo Austrija, u suradnji s Ruandom i njihovim predsjednikom Paulom Kagameom, u prosincu ugostiti sudionike konferenciji EU-Afrika, koja će za cilj imati poboljšanje gospodarskih veza s tim kontinentom iz kojeg svakodnevno emigriraju mnogi ilegalni migranti koji žele doći u Europu.

Sebastian Kurz je posjetio njemačku prijestolnicu u sklopu pripreme za neformalni summit čelnika Europske unije koji će se u četvrtak održati u Salzburgu. Naime, s obzirom na to da Austrija trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, upravo je ona zadužena za organizaciju takvih summita. Prema informacijama Europske komisije, Jean-Claude Juncker je uoči sastanka u Salzburgu predvidio neke nove politike, poput povećanja broja pripadnika Frontexa.

Austrijski će se kancelar u ponedjeljak sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.