Europska komisija Sarajevu odobrila 6 milijuna eura za rješavanje migrantske krize

Autor:

10.08.2018.

August 8, 2018 - Velika Kladusa, Bosnia and Herzegovina - Woman hangs a loundry in Refugee camp in Velika Kladusa, BiH on August 8, 2018., Image: 381862526, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Žena u izbjegličkom kampu u Velikoj Kladuši

Iznos od 6 milijuna eura, alocirat će se Sarajevu za potrebe registracije migranata i kontrolu granica

Delegacija Europske unije u Sarajevu u petak je potvrdila da je Europska komisija Bosni i Hercegovini odobrila 6 milijuna eura kao pomoć za suočavanje s migrantskom krizom.

Donacija će služiti za jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, kao i osiguravanje njihova smještaja i osnaživanje kapaciteta za kontrolu granica.

Europska komisija je još u lipnju Bosni i Hercegovini odobrila pomoć od 1,5 milijuna eura, kako bi se počeo rješavati problem smještaja i prehrane ilegalnih migranata.

Iz Delegacije Europske unije, podsjetili su da je Bruxelles još 2007. godine osigurao pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 24,6 milijuna eura u području migracija i upravljanja granica. Od siječnja 2016. godine, Bosna i Hercegovina je postala sudionicom regionalnog programa potpore upravljanju migracijama u vrijednosti od 8 milijuna eura.

Od početka godine, prema podacima nadležnih bošnjačkih službi u državu je ušlo nešto više od 10.000 ilegalnih migranata, a procjenjuje se da ih je u njoj ostalo između 4 i 5 tisuća.

Bosna i Hercegovina ima ograničene kapacitete za smještaj migranata, a još uvijek nije postignut dogovor o konačnoj lokaciji na kojoj će biti migrantski centar, koji je privremeno bio uspostavljen na području najveće koncentracije migranata u Unsko-sanskom kantonu.

Drugi migrantski centar, trebao bi biti uspostavljen u napuštenoj vojarni Ušivak u mjestu Hadžići kod Sarajeva, no njegovo opremanje još uvijek nije počelo zbog nedostatka sredstava. U gradskoj upravi vjeruju da će donacija Europske unije predstaviti rješenje za taj problem.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version