Europski parlament 'zatvorio slavinu' Erdoğanu, sredstva za Tursku ići će za programe migracije

Autor:

  • Sam Morgan/ EURACTIV.com

27.09.2018.

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan attends a news conference in Ankara, Turkey, August 14, 2018. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Odbor za proračun Europskog parlamenta izglasao je da se Turskoj uskrati 70 milijuna eura iz pretpristupnih fondova, nakon što su zastupnici u Europskom parlamentu odlučili kako Ankara nije poboljšala uvjete za vladavinu prava.

U utorak (25. rujna), uz jedan glas protiv, 27 zastupnika iz odbora za proračun glasovalo je za usvajanje nacrta izvješća kojim će se sredstva rezervirana za Tursku preraspodijeliti na programe migracije.

Na europskom sastanku na vrhu održanom u listopadu 2017. godine odlučeno je da se, s obzirom na pogoršanje stanja u pogledu ljudskih prava i vladavine prava, pretpristupna sredstva za Tursku trebaju preusmjeriti i potrošiti više na civilno društvo, a manje na [patologiju", čime se misli na režim turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

U studenom su Parlament i Europsko vijeće odlučili da će se 70 milijuna eura ostaviti u rezervi sve dok u Turskoj ne dođe do "mjerljivih i dovoljnih poboljšanja" u pogledu vladavine prava, demokratskih sloboda, ljudskih prava i slobode medija.

Prema izjavi Odbora, "u godišnjem izvješću Komisije objavljenom 17. travnja 2018. zaključeno je da se Turska značajno odmiče od Europske unije."

 

Odbor je dodao kako je pogoršanje uvjeta posljedica "slabljenja učinkovitih provjera i ravnoteža u političkom sustavu" i zaključio da su uvjeti koje je Odbor postavio u studenom bili zanemareni.

Ako sjednica Parlamenta u punom sastavu bude slijedila primjer odbora i također bude glasovala za uskraćivanje sredstava, EU će tada vjerojatno slijediti preporuku Komisije da se 70 milijuna eura upotrijebi za poticanje Europskog instrumenta za susjedstvo.

Turska nema dovoljnu podršku u Parlamentu za svoju još uvijek aktualnu kandidaturu za članstvo u EU, s obzirom na snažne kritike koje su posljednjih mjeseci upućivali čelnik Europske pučke stranke Manfred Weber, pa čak i sam predsjednik institucije, Antonio Tajani.

U svibnju, na Svjetski dan slobode medija, Tajani je izjavio da "bez trenutne radikalne promjene, u Europskoj uniji nema mjesta za ovakvu Tursku."

Prema izvješću Siegfrieda Muresana, glasovanje je zakazano za 3. listopada na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Ovog tjedna, podršku i pomoć Ankari uskratio je i povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn izjavivši za njemački dnevni list Die Welt da se gospodarski problemi Turske ne mogu riješiti paketima pomoći EU.

U svojim komentarima koje je dao samo nekoliko dana prije Erdoğanovog državnog posjeta Njemačkoj u petak (28. rujna), Hahn je rekao da su ti problemi "iz domaće radinosti" te pozvao vladu da osigura neovisnost središnje banke i da poštuje demokratska načela.

Austrijski povjerenik dodao je kako će zdrave gospodarske politike oživjeti tursko gospodarstvo. Turska lira do sada je ove godine izgubila gotovo polovicu svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version