Francuska i Njemačka ublažile zahtjeve u pogledu prihvata migranata

Autor:

07.12.2018.

FILE PHOTO: Migrants, intercepted off the coast in the Mediterranean Sea, stand under the rain after disembarking from a rescue boat at the port of Malaga, Spain November 8, 2018. REUTERS/Jon Nazca/File Photo
Jon Nazca / REUTERS

Migranti u Malagi

Države članice EU koje odbijaju prihvatiti migrante mogle bi umjesto toga platiti da budu izuzete iz sustava podjele njihovoga prihvaćanja, predložile su ovoga četvrtka Francuska i Njemačka nastojeći okončati dugotrajne razmirice zbog migracije.

Diplomati su naglasili da ta mjera odražava nestrpljivost u pogledu napretka reforme pravila za dobivanje azila u Europskoj uniji, uoči izbora koji će se održati ovoga svibnja.

Svrha te mjere jest smanjiti razlike između država u središnjoj Europi koje se boje da bi takve promjene mogle potaknuti dolazak još većeg broja migranata. Istovremeno, mjera je osmišljena kako bi pomogla i Italiji, preko koje su mnogi tražitelji azila došli do Europe i koja je prema sadašnjim regulacijama samostalno odgovorna za njihov smještaj.

Prema dokumentu koji kruži među ministrima unutarnjih poslova država Europske unije u Bruxellesu, države preko kojih su migranti ušli u Uniju bile bi odgovorne za njihov smještaj oko osam godina, što je dvije godine kraće od prethodnog prijedloga službenog Berlina. Naime, Njemačka je primila glavninu ljudi koji su prvi stigli u Europu došavši u Grčku ili Italiju.

U daljnjem ustupku Rimu, trebalo bi osmisliti posebno pravilo za one tražitelje azila koji su na teritorij Italije došli tako da su bili pokupljeni na moru. Talijanska populistička vlada odbila je pustiti da brodovi s migrantima pristanu u njihove luke kako se njima ne bi morala baviti.

Vlade bi dalje imale obvezu prihvatiti tražitelje azila iz drugih država EU, no iznimke bi mogle biti ako države poduzmu 'alternativne mjere solidarnosti'. To znači da bi te države uplaćivale u proračun EU-a ili platile za razvojne projekte u Africi, rekli su diplomati nastojeći okončati podjele među državama EU-a poput Njemačke, koja je voljna prihvatiti migrante, i istočnoeuropskih zemalja poput Mađarske, koja odbija jamčiti azil.

Prema podacima UN-a, do sada je ove godine Sredozemnom rutom došlo manje od 100.000 migranata, no njihov priljev od prije tri godine na koji je Europska unija bila nepripremljena, zaoštrio je stavove južnih i istočnih europskih država po pitanju migracije.

U dokumentu se navodi da bi EU trebala imati prikladan mehanizam kojim bi se izbjegla mogućnost da sve države odluče platiti da se izvuku od odgovornosti prihvaćanja migranata te da bi se za takvu vrstu aranžmana trebalo postaviti osmogodišnji vremenski rok.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u listopadu je rekao je da bi više novca za razvoj Afrike mogao biti prihvatljiv kompromis za istočnoeuropske, nekadašnje komunističke zemlje koje odbijaju prihvatiti migrante, uglavnom iz muslimanskih zemalja.

Njemačka, Francuska i Nizozemska prije su zahtijevale solidarnost svih članica EU-a, no sada su otvorenije prema mogućnosti da se druge članice mogu novčano iskupiti i isključiti  iz sheme o raspodjeli migranata, koju je prvotno postavila Europska komisija u sklopu prijedloga 2015.

Vjerojatno će za svaki politički dogovor trebati vremena, rekli su diplomati, posebice zato što su mađarski premijer Viktor Orban i talijanska populistička vlada svoj politički imidž izgradile na antiimigracijskoj retorici.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version