Francuska i zemlje Beneluksa žele pomoći Africi kako bi smanjili priljev migranata u Europu

Autor:

  • Euractiv.com

07.09.2018.

September 6, 2018 - Bourglinster, Luxembourg - Belgian Prime Minister Charles Michel, President of France Emmanuel Macron, Prime Minister of Luxembourg Xavier Bettel and Prime Minister of the Netherlands Mark Rutte pictured during a working meeting between the government leaders of Luxembourg, Belgium, the Netherlands and France, in Bourglinster, the Grand Duchy of Luxembourg., Image: 385549970, License: Rights-managed, Restrictions: * Belgium, France, Germany, Luxembourg and Netherlands Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Belgijski premijer Charles Michel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, premijer Luksemburga Xavier Bettel i nizozemski premijer Mark Rutte

Ovoga četvrtka, Francuska i tri države Beneluksa objavile su plan kojim bi se afričkim državama ponudila europska financijska sredstva u zamjenu za pomoć u smanjivanju priljeva migranata u Europi.

U trenutku kada zbog problema useljavanja jačaju populistički pokreti širom Europe, Europska unija je pod pritiskom da pronađe načine kojima će smanjiti priljev ilegalnih migranata, od kojih mnogi riskiraju svoj život pokušavajući prijeći Sredozemno more u nesigurnim čamcima.

Okupljeni u Luksemburgu, čelnici spomenutih europskih država usuglasili su stavove o konkretnim prijedlozima koje će iznijeti na sastanku europskih čelnika krajem rujna u austrijskom Salzburgu.

Nizozemski premijer izjavio je da su sporazumi 'poput onog s Turskom' nužni za jačanje teško postignutog, ali nedorečenog dogovora o useljavanju o kojem se podrobno raspravljalo na sastanku na vrhu EU održanom u lipnju. Naime, želeći smanjiti priljev migranata, Europska unija je 2016. godine potpisala sporazum s Turskom kojim se Ankara obvezala preuzeti ilegalne migrante koji su pristizali na grčke otoke, u zamjenu za financijske poticaje. Prošle je godine Europska unija pojačala svoje napore u pružanju potpore afričkim državama kroz humanitarnu pomoć i ulaganja, u pokušaju da smanji probleme zbog kojih migranti napuštaju svoje zemlje i pristižu u Europu u potrazi za boljim životom.

- Europska unija mora implementirati tzv 'Marshallov plan' za Afriku, s konkretnim operativnim ciljevima koje će ostvariti u suradnji s afričkim partnerima - izjavio je belgijski premijer Charles Michel.

Četvorica čelnika zatražila su i pružanje veće pomoći Italiji i Španjolskoj, državama prvog ulaska migranata u Europsku uniju, no istovremeno ostaju pri stajalištu da obje države moraju preuzeti odgovornost za migrante koje pristižu, zbog čega se trenutno vodi glavni spor s Italijom.

Tvrdolinijaška protuimigrantska vlada u Rimu zatražila je od Europske unije da rotira luke za iskrcaj migranata spašenih na Sredozemlju, tvrdeći da Italija nepravedno snosi najveći teret.

U pokušaju da prisili ostale države članice EU na preuzimanje migranata, Italija ne dopušta pristanak brodovima sa spašenim migrantima, a zbog ovog je problema prošlog mjeseca zaprijetila blokiranjem europskog proračuna.

Prema Macronovim riječima zemlje prvog ulaska „imaju odgovornost i ne mogu je se riješiti, no mora postojati i financijska solidarnost“.

- Danas smo postigli veliki napredak i zajedno ćemo predložiti konkretna rješenja na sastanku u Salzburgu - dodao je Macron.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version