'Jesu li proeuropske snage spremne suočiti se s problemom migracija'?

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

29.01.2019.

German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron welcome European Commission President Jean-Claude Juncker in Meseberg, Germany, June 19, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / REUTERS

Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Emmanuel Macron

Bivši talijanski premijer, Enrico Letta, izjavio je u ponedjeljak kako političari Europske unije trebaju biti spremni riješiti pitanje migracija budući da su antieuropske snage spremne taj problem učiniti prioritetom za nadolazeće izbore.

Letta, koji je sada predsjednik Instituta Jacques Delors, govorio je u briselskom novinskom klubu tijekom prezentacije izvještaja 'Za europsku politiku o azilu, migraciji i mobilnosti'. Izvještaj je napisao savjetnik navedenog instituta Jerome Vignon.

Vignonova je glavna ideja da se umjesto pokušaja postizanja konsenzusa oko Unijinih reformi, tzv. dublinskog sustava azila, države članice trebaju to pitanje riješiti na temelju pojačane suradnje.

- Dublinski ugovor nije dobro oruđe, moramo to prevladati – rekao je savjetnik Instituta pritom pozivajući na model sličan onome koji je pomogao prevladati krizu eurozone u 2012. godini.

- Postoji potreba za skupinom država članica, jezgrom solidarnosti, za onima koji već danas osiguravaju 80 posto prijema i obrade zahtjeva za azil te idu i dalje, bilo da to bude na temelju pojačane suradnje ili na temelju odvojenog ugovora – dodao je.

Nastavio je rekavši kako bi te države članice trebale homogenizirati proces azila i učiniti ga zajednički prepoznatim unutar svoje grupe.

Vignon se također založio za stupnjevitu integraciju nacionalnih i europskih pograničnih službi, te za, u konačnici, punu integraciju i to na isti način kako je tekla integracija Europske središnje banke.

Nadalje, objasnio je kako u toj skupini država vidi sve čelne države, uključujući i Francusku.

Letta je rekao kako Institut Jacques Delors ima cilj učiniti migraciju središtem svojih aktivnosti u nadolazećim godinama.

Bivši talijanski premijer dodao je kako će migracije biti središnja problematika nadolazećih europskih izbora, za razliku od 2014. godine kada je to bila tek manja tema.

- Zbog nedostatka adekvatne reakcije, problem migracija bio je presudan čimbenik za izlazak države iz Unije te je bio ključan i za političke potrese u nekoliko europskih zemalja, uključujući i moju – izjavio je Letta i dodao: 'no, također mogu navesti Njemačku, mogu navesti Austriju i još neke druge'.

- Moramo izvući pouku i više ne smijemo to smatrati marginalnim pitanjem koje možemo ostaviti po strani ili prepustiti u ruke onih koji žele iskoristiti strahove ljude – smatra bivši talijanski premijer.

- Definitivno trebamo proeuropske glasove koji će govoriti o rješenjima za taj problem. Mi ne možemo taj problem u velikoj javnoj debati ostaviti Salviniju, Marine Le Pen i Orbanu, te drugima poput mediteranskih nevladinih udruga i pape Franje – dodao je.

Bez imenovanja Salvinija, Letta je također otkrio kako ministar unutarnjih poslova države koju on poznaje jako dobro ne želi rješenje za problem migracija.

- Ti ljudi žele da to ostane otvoreni problem, u krizi oni žele razbiti taj problem kao što je već bio slučaj u proteklim mjesecima i dolaskom različitih brodova, svaki slučaj postaje hitan. To je učinjeno namjerno kako bi se održalo stanje dosljedne žurnosti – rekao je Letta.

Štoviše, bivši talijanski premijer smatra da je izazov migracija sada uvelike pod kontrolom i stoga je pravo vrijeme za inicijative poput one koju predlaže Vignonovo izvješće, kao i rješenja za upravljanje.

Letta također smatra da se budući ugovor ne bi trebao zvati po Dublinu. 'To nas podsjeća na neuspjeh, zaboravimo to', dodao je.

Kako sada stvari stoje, Junckerova Komisija na odlasku očito je prihvatila da u njezinom mandatu neće biti napretka.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.