Mađarska nije protiv liberalizma nego protiv sadašnjih liberalnih stranaka, tvrdi član Orbanovog kabineta

Autor:

25.02.2019.

European Commission President Jean-Claude Juncker talks to Hungary's Prime Minister Viktor Orban (R) during a European Union leaders summit in Brussels March 20, 2015. REUTERS/Francois Lenoir - GF10000032542
Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (sjedi) i mađarski premijer Viktor Orban

“Ako govorimo o neliberalnoj demokraciji, moramo taj pojam precizno prevesti. Jer, ako govorimo o liberalizmu 19. stoljeća, slobodi tiska, govora, kretanja, sve to podupiremo i to je dio mađarskog ustava”.

Tako je Gergely Gulyás, u uredu predsjednika mađarske vlade Viktora Orbana zadužen za odnose s EU, član vladajuće stranke Fidesz i nekadašnji parlamentarni zastupnik započeo svoj razgovor za ljubljanski dnevni list Delo.

Gulyás odbacuje bilo kakve primisli da se Mađarska ne pridržava navedenog. “Privrženi smo sporazumima, država smo koja je pokušala ostvariti europske obveze, posebno na području zaštite vanjske europske granice”, rekao je Gulyás. Svjesno ili nesvjesno izbjegavajući reći da je Mađarska žilet žicu stavila i na granicu s Hrvatskom, a ta granica svakako nije vanjska granica EU.

Iz njegovih se riječi može zaključiti da bi “neliberalna demokracija” značila protivljenje djelovanju današnjih liberalnih stranaka u EU. “One podržavaju migracije i ujedinjene države Europe. S te se dvije dimenzije ne slažemo”, rekao je. I dodao: “U vrijeme kada Europska unija slavi anarhiju, mi, u skladu s načelom pacta sunt servanda, branimo granicu”.

Kad je riječ o glasanju u Europskom parlamentu u rujnu prošle godine, na kojem je izglasana aktivacija Članka 7 protiv Mađarske, Gulyás navodi kako odluka nije izglasana dvotrećinskom većinom pa su se zbog obratili sudu EU. A onda stiže važna poruka: “Svojom uspjehom na europskim izborima željeli bismo pomoći Europskoj pučkoj stranci (EPP)”. Dakle, bez obzira na oštar napad Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije iz redova EPP, koji je zatražio da se Orbana izbaci iz te grupacije - u Mađarskoj su osvanuli oglasi na kojima su slike Junckera i Georgea Sorosa i parole o tome kako EK potiče migracije - Fidesz i dalje želi ostati u članstvu EPP-a.

Ali, kaže Gulyás, s Junckerom nikad nisu bili u dobrim odnosima. Konačno, Orban nije ni glasao za njega da postane predsjednik Europske komisije. Juncker je u svom napadu na Orbana izjavio kako njegove glasove ne želi te rekao da za njega nije glasala ni liderica radikalne desnice u Francuskoj Marine Le Pen. Gulyás smatra da je Juncker bio loš predsjednik te ističe da nakon njegovih pet godina na čelu Komisije “Ujedinjena Kraljevina napušta EU, migracijska problematika je postala katastrofa za EK. S povijesne točke gledišta to je za EU neuspješno razdoblje, a mi bismo htjeli snažnu Uniju”. Pri čemu Gulyás opet izbjegava reći da je upravo Mađarska bila liderica pokreta koji je onemogućio zajedničku europsku migrantsku politiku kad je postojala kriza koje sada, realno, nema. Ali Orban i dalje potpiruje ksenofobiju koristeći je kao svoju temeljnu političku poruku. Te da se Mađarska zalaže za jačanje nacionalnih država, a ne EU što bi se teško moglo razumjeti kao želja za “snažnom Unijom”.

Kad je riječ o nedavnim prosvjedima protiv zakona o povećanju opsega prekovremenog rada na 400 sati godišnje, pri čemu poslodavci mogu odgoditi isplatu, Gulyás smatra da su to bili mali prosvjedi - trebali bi biti deset ili dvadeset puta brojniji da budu veliki, kaže. I odbacuje sve prigovore prosvjednika.

George Soros je u doba pada komunizma u Mađarskoj bio pozitivna osoba, tvrdi Gulyás (tada je Orban bio njegov stipendist). “Sada je jedna od najvažnijih europskih tema useljavanje, a Soros podupire nevladine organizacije koje žele organizirati migracije u Europu i vode međunarodnu kampanju protiv mađarske vlade”, ističe član Orbanovog kabineta. Ne navodeći niti jedan dokaz za svoje tvrdnje.