Merkel i Sánchez postigli dogovor o vraćanju njemačkih tražitelja azila na Pirineje

Autor:

  • Euractiv.com

09.08.2018.

Berlin, Germany, 2018-06-18: German Chancellor Angela Merkel and Pedro Sanchez, the Prime Minister of Spain pose for the photographers at the end of the press conference at the federal chancellery in Berlin, Image: 376089408, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DDP
Profimedia, DDP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i španjolski premijer Pedro Sanchez

Čelnici dviju vlada, u ponedjeljak su finalizirali uvjete bilateralnog dogovora prema kojem će tražitelji azila koji su do Njemačke došli preko Španjolske, biti vraćeni na Pirinejski poluotok.

Ministri unutarnjih poslova Njemačke i Španjolske, potpisali su sporazum koji će stupiti na snagu u subotu, 11. kolovoza, a prema kojem će njemačke vlasti migrante došle španjolskom rutom moći vratiti na prvu točku ulaska u Schengensku zonu.

Mjera je to koju je njemačka kancelarka Angela Merkel bila prisiljena poduzeti kako bi spriječila izglasavanje nepovjerenja svojoj vladi desnoga centra, koja se sve češće susreće s kritikama oko svoje politike prema migrantima. Naime, ključni koalicijski partner i čelnik sestrinske stranke CSU, Horst Seehofer, zaprijetio je kancelarki da će izaći iz koalicijske vlade ako ne pokaže veći angažman za postizanje dogovora s ostalim državama Europske unije.

Na sastanku Europskog vijeća u lipnju, Angela Merkel je svojim kolegama naglasila potrebu i hitnost pronalaska zajedničkog rješenja, istaknuvši da Njemačka više ne može samostalno apsorbirati količinu pristižućih migranata i da joj je potrebna pomoć drugih država članica.

Od kada je Pedro Sánchez preuzeo vrh španjolske vlade, nakon neočekivane ostavke dotadašnjeg premijera Rajoya, pitanje migrantske krize u Europi bilo je jedno od vodećih točaka dnevnoga reda njegove lijeve vlade. Migrantska kriza, koja je zahvatila Pirinejski poluotok kao rezultat zatvaranja talijanskih granica izbjeglicama iz Sjeverne Afrike, postala je jednom od vodećih izazova i prioriteta s kojim se Sánchezova vlada mora uhvatiti u koštac.

Prema informacijama koji su novinari Euractiva dobili iz izvora visoke španjolske diplomacije, koji je za ovu prigodu želio ostati anoniman, naglasio je da Španjolska nije ništa tražila zauzvrat, već da je naglasila da je njezin jedini strateški cilj pronalazak zajedničkog rješenja za migrantsku krizu.

Njemačka trenutno pregovara o sličnim uvjetima bilateralne suradnje i s predstavnicima Italije i Grčke, ali je Španjolska prva država s kojom je dogovor službeno postignut.

Merkel i Sánchez će se ovoga vikenda službeno sastati u Španjolskoj, kako bi raspravili o pitanjima zajedničkog interesa, a pretpostavlja se da će migrantska kriza biti jedna od vodećih tema sastanaka.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.