Nijemci prosvjeduju i zahtjevaju od vlade povratak žena i djece iz pokorene Islamske države

Autor:

  • Karla Juničić

30.04.2019.

Boys stand in line to receive aid near Baghouz, Deir Al Zor province, Syria March 5, 2019. REUTERS/ Rodi Said - RC18A3450770
Rodi Said / REUTERS

Djeca i majke ISIS-a stoje u redu čekajući na medicinsku pomoć

Dok vlade država i dalje razmatraju povratak žena i djece boraca koja su zatočena u izbjegličkom kampu u Siriji, roditelji i rodbina odlučili su poduzeti vlastite akcije kako bi vratili svoje rođake.

Nakon potresne priče australske bake koja se na vlastiti rizik uputila u Siriju kako bi izvukla svoje unuke, u ponedjeljak su njemački roditelji i rodbina militanata iz Islamske države odlučili organizirati prosvjed u Berlinu ispred ministarstva vanjskih poslova kako bi se pokrenula repatrijacija supruga i djece boraca u Siriji.

Njemačka je tijekom ožujka odlučila da neće vratiti punoljetne njemačke državljane s dvojnim državljanstvom koji su se borili na strani Islamske države, te će prema tome izgubiti ono njemačko (o čemu je Euractiv pisao).

Ipak, ta odluka nije razmotrila težinu i širinu slučaja u kojoj su brojna djeca nesvjesno i nedužno odvedena na teritorij Islamske države u pratnji roditelja. U međuvremenu su mnogi od njih odrasli, djevojke su bile prisiljene na preuranjeni brak, brojne žene su seksualno zlostavljane, mnoga djeca su rođena bez dokumenata, a mnoga su uslijed nepogodnih životnih uvjeta i nedostatka osnovnih potrepština i umrla.  Kada je britanska novinarka s BBC-a Stacey Dooley u intervjuu s bivšim militantom ISIS-a upitala koliko je žena silovao, on je gotovo hladno odgovorio da se radilo o broju od oko 250 žena i djece budući da su neke od njih imale ispod 15 godina jer je imao ''jako snažnu potrebu koju nije mogao kontrolirati''.

"Djeca nisu odgovorna" i "nevina njemačka djeca će umrijeti, a država samo gleda" – bili su neki plakati s natpisima u Berlinu.

Jedna od prosvjednica, Intessar Aataba (51), baka trogodišnjeg i jednogodišnjeg djeteta rođenog u Siriji, izjavila je kako ''želi da njeni unuci napuste Siriju i dođu u Hamburg kako bi normalno živjeli, da idu u vrtić, da budu zaštićeni, da ih mogu zagrliti, dati im hranu, utopliti i voljeti ih", rekla je.

- Zašto kriviti unuke? Za što su krivi? Ne razumijem", rekao je još jedan prosvjednik koji se predstavio kao Shawani (55) te je molio da njegovo troje unučadi, stari dvije, tri i četiri godine, budu vraćeni.

Teško pitanje za vladu

Prema ministarstvu unutarnjih poslova najmanje 59 djece njemačkih džihadista još je krajem ožujka bilo u Siriji.

S kolapsom posljednjeg uporišta Islamske države u Siriji prošlog mjeseca, sudbina stranih boraca i njihovih obitelji postala je značajan problem za vlade kako se sukob privodi kraju. Činjenica da je uloga mnogih u nemilosrdnom ratu nepoznata otežava repatrijaciju budući da su dječaci često bili meta indoktrinacije od najmanje dobi, a ni žene nisu bili izostavljene od uloge u ratu.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je europske saveznike da uzmu natrag stotine boraca IS-a koji su posljednjih mjeseci zarobljeni u Siriji. U suprotnom, oni će morati biti dugoročno zadržani u kampovima ili zatvorima u Siriji ili Iraku koje je potrebno financirati. Washington se boji da će militanit, ako ne budu vraćeni u zemlje podrijetla, pokrenuti nove vojne operacije.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen prilikom sastanka s američkim ministrom obrane Patrickom Shanahanom izjavila je da će 'osigurati još jednom da se svaki slučaj razmotri na individualnoj razini' no da su oboje 'svjesni činjenice da se glavi problem krije u sakupljanju dokaza vezanih za terorističku aktivnost boraca'.

Njemačka je počela vraćati iz Iraka nekoliko djece zatočenih džihadista od početka travnja.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je svjesno slučajeva njemačkih državljana koji se nalaze u pritvoru u sjevernoj Siriji, ali je dodalo kako nema izravan konzularni pristup njima dok je veleposlanstvo u Damasku zatvoreno. Ipak, vlada traži načine za povratak njemačkih državljana.