Papa moli lidere EU: 'Prestanite se svađati i primite migrante'

Autor:

07.01.2019.

Pope Francis leaves at the end of the Mass for the Feast of Epiphany in Saint Peter's Basilica at the Vatican January 6, 2019. REUTERS/Alessandro Bianchi
Alessandro Bianchi / REUTERS

Papa Franjo

Papa Franjo uključio se u diplomatski spor između Malte i Italije o primanju dvaju brodova sa 49 osoba.

Papa Franjo zatražio je jučer od europskih čelnika da okončaju svađu oko sudbine 49 ilegalnih migranata na dva broda u Sredozemnom moru i osiguraju im sigurno pristanište.

Time se Papa u obraćanju vjernicima na Trgu svetog Petra povodom Bogojavljenja uključio u diplomatski spor između Italije i Malte.

- Iz srca apeliram na europske čelnike da pokažu solidarnost na djelu s tim ljudima - poručio je Papa podsjećajući da migranti na dva broda traže sigurno mjesto za iskrcaj.

Naime, na brodu njemačke nevladine udruge Sea-Watch 3 su 32 migranta. Na brod su ukrcani s nesigurnih čamaca ispred libijske obale 22. prosinca. Na drugom brodu njemačke aktivističke humanitarne organizacije Sea-Eye je 17 migranata koji su s mora spašeni 29. prosinca. Oko njihove sudbine ujedinilo se dvadesetak humanitarnih organizacija, među kojima i Amnesty International. Aktivisti su pozvali Europsku uniju da ponudi pristanište za oba broda.

U sve se uključio zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda, izjavivši da će Italija preuzeti žene i djecu ako Malta dopusti tim brodovima da pristanu. No, tome se usprotivio Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova koji vodi protuimigrantsku Legu i koji je ranije zatvorio talijanske luke za brodove koji dovoze ilegalne migrante.

Inače, dolazak ilegalnih migranata na područje EU prošle se godine višestruko smanjio, no zato je povećan priljev u Španjolsku. Italija, koja je ranije prednjačila u spašavanju s mora, postavila se tvrdo prema migrantima.