Pitanje sigurnosti europskih granica je glavna uloga nove ''geopolitičke proaktivne Europske komisije''

Autor:

  • Karla Juničić

24.01.2020.

24.01.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzan je Neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova drzava Europske unije. Davor Bozinovic, Ylva Johansson Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
Josip Regovic / PIXSELL EU2020HR

U Nacionalnoj i sveučilisnoj knjižnici održan je Neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova država Europske unije. Na slici: ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson

Pitanje sigurnosti jedna je od glavnih tema koja zabrinjava naše građane i naša je odgovornost da odgovorimo na njihovu zabrinutost, rekao je Davor Božinović hrvatski ministar unutarnjih poslova na današnjoj tiskovnoj konferenciju održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu povodom sastanaka ministara unutarnjih poslova Europske unije.

Na današnjem neformalnom sastanku u sklopu hrvatskog predsjedanja EU, najviše je bilo riječi o zaštiti granica, sprječavanju ilegalnih migracija i suzbijanju krijumičarskih mreža

- Novi institucionalni ciklus Komisije prilika je da odgovorimo na očekivanja naših građana kada je riječ o sigurnosti i postavljanju temelja vezanih za novi pristup zaštite načela slobode kretanja, migracijama i azila – rekao je Božinović.

Šveđanka Ylva Johansson, europska povjerenica za unutarnju politiku izjavila je da je prilikom sastanka imala priliku iznijeti ''prioritete Komisije'' u području sigurnosti.

- Modernizirat ćemo okvir za suradnju i pojednostaviti operativnu suradnju. Pripremam jačanje mandata Europola. Potom, moramo zaštiti gradove i ljude i od terorističkih napada. Moramo se bolje boriti protiv organiziranog kriminala – rekla je Johansson izrazivši svoje zabrinutosti za porast krijumčarskih aktivnosti posebice trgovine ljudima i droge.

Prema podacima Europola zarada od krijumčarskih aktivnosti u EU iznosi oko 110 milijardi eura, a samo oko 1 posto te nelegalno stečene zarade se uspijeva oduzeti. Po tom pitanju europska povjerenica priprema prijedlog zakona o zamrzavanju i oduzimanju nezakonitih sredstava. Također, ''pripremam i novi europski program za borbu protiv droge i trgovanja vatrenim oružjem jer to je sredstvo kojim teroristi provode svoje napade'', rekla je Johansson.

Tijekom hrvatskog predsjedanja vodit će se trijalog s Parlamentom po pitanju zaštite korisnika posebice djece od opasnih sadržaja na internetu. Jedan se tiče e-dokaza, drugi terorističkog sadržaja, a ''odgovornost hrvatskog predsjedništva bit će da se ti trijalozi zaključe'', rekla je europska povjerenica.


24.01.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzan je Neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova drzava Europske unije. Ylva Johansson Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
Josip Regovic / PIXSELL/EU2020HR

Povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson tijekom neforlmalnog sastnaka ministara unutarnjih poslova u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu


Ministar Božinović je objasnio da će Hrvatska tijekom predsjedanja nastaviti raditi na jačanju Schengenskog prostora te će se pripremiti ''strateške smjernice'' za rješavanje pitanja sigurnosti. Po pitanju izrade novog Pakta o migracijama i azilu trenutno se provode savjetovanja u državama članicama kako bi se došlo do najdjelotvornijeg rješenja. Božinović je rekao da mjere i koraci ''o kojima su danas razgovarali moraju biti provedene na sve tri migrantske rute'' (istočno, srednjo i zapadnomediteranska).

Također veliki dio današnje rasprave bio je posvećen rješavanju krize u Libiji i Iranu budući da trenutno postoji strah od pojave novih migracijskih valova prema Europi. Po tom pitanju predložena je nova uredba o Europskoj graničnoj i obalnoj straži te uvođenje novih informacijskih sustava kojima će se služiti službe za zaštitu granica.

- Raspravlja se o mnogim stvarima kako bi bolje zaštitili vanjske granice (...) Komisija koju predstavljam je geopolitička Komisija. Mi ne želimo čekati i imat ćemo proaktivnu ulogu. EU mora biti aktivnija u pronalaženju rješenja u Libiji u Iranu i mora biti u stanju pružiti pomoć za što je bitno nastavak dijaloga s Turskom – rekla je Johansson.

Na pitanje novinara o stanju u na grčkim otocima, posebice Samosu i Lesbosu koji trenutno pune stranice zbog prevelikog i nedopuštenog broja migranata u prihvatnim centrima, Johansson je najavila razgovore s grčkim ministrom migracija.