Populisti se ujedinjuju protiv Marakeškog sporazuma

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

10.12.2018.

Marine Le Pen, Tom Van Grieken and Steve Bannon stand after a meeting to discuss the Marrakesh Treaty in Brussels, Belgium, December 8, 2018. REUTERS/Eric Vidal
Eric Vidal / REUTERS

Marine Le Pen, Tom Van Grieken i Steve Bannon

Marine Le Pen, predvodnica francuske desnice, i Steve Banon, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, osudili su UN-ov Sporazum o migraciji na događaju kojeg je ugostila flamanska separatistička stranka Vlaams Belang u Bruxellesu ove subote.

Bannon je bio ključ uspjeha predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016. godine, zbog čega ga je aktualni američki predsjednik na početku svog mandata odabrao za glavnog političkog stratega, novu funkciju u Bijeloj kući koju je Bannon obnašao do otkaza.  Proteklih je mjeseci Bannon pokušavao sakupiti populističke i desničarske snage iz svih dijelova Europe, uključujući i profilirane populiste poput talijanskog Mattea Salvinija, Nizozemca Geerta Wildersa ali i Marine Le Pen.

Još ovoga ljeta, Bannon je najavio da planira osnovati zakladu u Europi pod The Movement, za koju se nada da će voditi pobunu desnih populista diljem Europe na izborima za Europski parlament koji će se održati sljedećeg proljeća. Glavna poruka sastanka u flamanskom parlamentu bila je protivljenje Marakeškom sporazumu, koji je destabilizirao i belgijsku koalicijsku vladu.

Globalni sporazum za sigurnu,uređenu i zakonitu migraciju, tzv. Marakeški sporazum, u srpnju je potvrdilo 193 država članica Ujedinjenih naroda, osim SAD-a koji se povukao prošle godine, a planira je službeno odbaciti već ovoga prosinca. Sporazum je osmišljen nakon najvećeg priljeva migranata u Europu nakon Drugog svjetskog rata među kojima su mnogi od njih pobjegli pred konfliktima i siromaštvom na Bliskom istoku, u Africi i dalje.

Međutim, posljednjih mjeseci raste broj protivnika kompakta, s kritičarima koji smatraju da sporazum ne pravi razliku između legalne i ilegalne migracije.

- UN-ov sporazum o migraciji je mrtav i prije nego što je bio potpisan – rekao je Bannon na govornici flamanskog parlamenta, izrazivši svoje zadovoljstvo da postoje vođe poput Donalda Trumpa, Marine Le Pen i Viktora Orbána 'koji se usude reći: mi ne želimo ovaj pakt'.

- Država koja potpiše sporazum potpisat će sporazum s vragom – rekla je Le Pen.

Govor francuske predvodnice ekstremnih desničara bio je dočekan aplauzom prisutnih istomišljenika, a spomenula je i da 'vjetar puše u njezinu korist' na sljedećim izborima za Europski parlament. Le Pen je izjavila da je po prvi puta moguće predvidjeti alternativu trenutnom vodstvu Europe i zamijeniti 'klimave vođe' poput Jean-Claude Junckera.

Desno orijentirana flamanska stranka Vlaams Belang također je iznijela jasne poruke za svoje belgijske političke suparnike, desne konzervativce iz stranke Novog flamanskog saveza, s obzirom na to da obje stranke gaje ksenofobne osjećaje.

- Cilj ovog sastanka je jasan: staviti ovaj suicidalni sporazum tamo gdje pripada, u smeće – komentirao je Tom Van Grieken, predsjednik stranke Vlaams Belang prije nego što je optužio svoje protivnike u Novom flamanskom savezu da 'ne rade nište' kako bi spriječili sporazum o migraciji.

Novi flamanski savez se suprotstavio Marakeškom sporazumu time što se povukao iz federalne vlade.

- Šireći svoju političku arenu na međunarodni prostor sa Steve Bannonom i Marine Le Pen, stranka Vlaams Belang jača svoj politički kredibilitet – RTBF, Belgijska frankofona televizijska postaja, je citirala analitičara Régisa Dandoya koji je ustvrdio da je inače taj pokret usmjeren na Flandriju.

- Novi flamanski savez želi pokazati biračima da je u vezi s drugim zemljama poput SAD-a, Francuskom ili Mađarskom – izjavio je Dandoy.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version