Povjerenik za migraciju oštro o Italiji: 'Napasti EU isto je što i pucati sebi u nogu!'

Autor:

27.08.2018.

European Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 2, 2017. REUTERS/Yves Herman - RC1BA6F763E0
REUTERS

Dimitris Avramopulos

Europski povjerenik za migraciju Dimitris Avramopulos ocijenio je da su napadi Italije na Europsku uniju, optuženu za manjak solidarnosti u pogledu migrantskog pitanja, isto što i "pucati sam sebi u nogu".

"Smatram da bi političari iz vaše zemlje trebali razumjeti da niste sami u ovom trenutku, da vam Europa nastoji pomoći. Naprotiv, onaj tko napada EU puca sam sebi u nogu", ocijenio je on u intervjuu koji je u nedjelju objavio dnevnik La Repubblica.

Matteo Salvini, šef Lige, i Luigi Di Maio, šef Pokreta pet zvijezda, prijete već nekoliko dana EU-u odmazdama, prvenstveno u vidu talijanskog sudjelovanja u proračunu EU-a zbog afere s migrantima na brodu Diciotti.

Približno 150 migranata ostalo je blokirano tri dana na brodu talijanske obalne straže Diciotti u sicilijanskoj luci Catania jer nijedna europska zemlja nije pristala primiti dio migranata.

Migranti su na kraju iskrcani u noći sa subote na nedjelju nakon sporazuma talijanske crkve, Albanije i Irske o raspodjeli tih osoba.

"Komisija kaže jasno 'ne' prijetnjama, one su neprihvatljive. Sve vlade moraju poštivati obaveze koje proističu iz pripadnosti EU-u", kazao je Avramopulos.

U nedjelju u Bruxellesu, Avramopulos je pozdravio iskrcavanje migranata s broda Diciotti, podsjećajući još jednom da EU-u "trebaju strukturalne mjere" oko pitanja povezanih s imigracijom.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version