Talijanski gradonačelnici istupili protiv ksenofobnog zakona Mattea Salvinija

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

04.01.2019.

FILE PHOTO: Leader of right-wing League party and Italian Interior Minister Matteo Salvini gestures as he speaks during a rally in Rome, Italy, December 8, 2018. REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo
Alessandro Bianchi / REUTERS

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini

Talijanski gradonačelnici odbijaju implementirati novi zakon kojega je uveo kontroverzni ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, uz objašnjenje da ga smatraju protuustavnim.

Matteo Salvini, koji je ujedno i potpredsjednik talijanske populističke vlade, zatražio je od gradonačelnika Firence, Palerma i Napulja da podnesu ostavke. Među njima se posebice istaknuo gradonačelnik Napulja koji je izrazio spremnost da prihvati migrante kojima je Italija onemogućila pristup.

- Umjesto da spriječi kriminal, ovaj zakon ga dodatno potiče - rekao je Leoluca Orlando, gradonačelnik Palerma.

- On u biti krši ljudska prava. Zbog njega bi za nekoliko tjedana tisuće ljudi koji legalno borave u Italiji i koji uredno plaćaju svoje poreze, mogli postati ilegalni migranti - tvrdi Orlando.

Kontroverzni zakon Mattea Salvinija, kojega je parlament usvojio 28. studenog 2018. godine, omogućava i pojednostavljuje protjerivanje novih migranata, a ograničava i dodjelu boravišnih dozvola u državi koja je proteklih godina postala glavno uporište migranata koji prelaze Mediteransko more. Također, zakon ukida humanitarne boravišne dozvole koje su se do sada dodjeljivale ranjivim osobama, obiteljima i samohranim majkama s djecom. Salvini, čelnik stranke krajnje desnice Lega Nord, predložio je Orlandu da 'radije počne rješavati mnogobrojne probleme u svom gradu'. Međutim, njegova se opomena ispostavila kontraproduktivnom zbog toga što su drugi talijanski gradonačelnici odlučili dati podršku svome kolegi.

'Nećemo se pokoriti'

Dario Nardella, gradonačelnik Firence rekao je da se njegov grad ‘neće pokoriti’ zakonu koji 'tražitelje azila baca na ulicu'. Gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris, naglasio je da su dijelovi tog zakona protuustavni, ‘poput onih koji se odnose na pravo traženja azila, koji ni pod kojim okolnostima neće biti provedeni’. De Magistris je podigao prašinu ponudivši da će primiti 32 migranta koji su u neizvjesnosti blokirani na moru nakon što im je uskraćen siguran ulazak u Europu.

- Nadam se da će se brod uspjeti približiti napuljskoj luci zato što ćemo se oglušiti na vladinu politiku i dozvolit ćemo mu da pristane. Osobno ću nadzirati akciju spašavanja - izjavio je na lokalnom radiju.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, u međuvremenu je pozvala države članice da prime nekolicinu migranata koji su se s dva spasilačka broda nasukali. Naime, migranti s broda Sea Watch 3 i 17, kao i oni s broda Sea Eye, nasukali su se na obali Malte čekajući da se države EU dogovore oko njihove sudbine.

'Kameno srce'

De Magistris je optužio Salvinija da ima 'kamen umjesto srca', a ostali su gradonačelnici pozvali vladu da preispita novi zakon. Salvini je na svom Facebook profilu izjavio da oni koji pomažu migrantima ‘mrze Talijane te da će odgovarati za kršenje zakona i povjesti’. Dok je trajala njihova prepirka, gradonačelnici drugih gradova, među kojima su i Venecija, Genova i Verona, stali su u obranu ministra unutarnjih poslova.

- Uredba o sigurnosti sadrži pravedne i razumljive propise – navode gradonačelnici u priopćenju, argumentirajući da se proteklih godina loše upravljalo pitanjem migracija što je povećalo osjećaj nesigurnosti građana. Od kada je talijanska populistička vlada došla na vlast, migranti su često zatočeni na brodovima koji su ih bili spasili. Od 2015. godine je u Europsku uniju ušlo više od milijun izbjeglica, a većina ih je bježala od građanskog rata u Siriji. Riječ je o najvećoj migracijskoj krizi nakon Drugog svjetskog rata.

Prema podacima ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, oko 113.482 migranta prešlo je Mediteransko more tijekom prošle godine, s ciljem dolaska do europskog kopna. Navodi se da je pritom 2.262 osobe izgubilo život ili nestalo tijekom opasnog putovanja.