Turski pritisak na EU slanjem sirijskih izbjeglica na granice s Grčkom i Bugarskom najveći je izazov hrvatskog predsjedanja

Autor:

02.03.2020.

Makarska, 290220
Premijer Plenkovic u Makarskoj povodom proslave 30. obljetnice osnutka HDZ-a Makarske i Makarskog primorja. Na fotografiji : Premijer Plekovic i makarski gradonacelnik Jure Brkan.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlic / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković vodi predsjedanje EU

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je u nedjelju da je Grčka odlučna u tome da štiti svoje granice i upozorio migrante da ne “pokušavaju ući u zemlju ilegalno jer će biti vraćeni.”

Naime, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, posramljen porazom u Siriji, odlučio je izvršiti pritisak na zemlje Europe i pustiti dio sirijskih izbjeglica prema EU kako bi mu dale podršku unutar NATO-a te utjecale na Rusiju da zaustavi sirijsku ofenzivu u pokrajini Idlib. No, raniji sukobi s Grčkom, Francuskom, Italijom i Ciprom nisu mu ostavili veliki manevarski prostor.

A Erdoganov se plan zasad razbio na čvrstim kopnenim granicama s Grčkom i Bugarskom.

Kriza je ipak tu, tisuće ljudi pokušavaju ući na ozemlje EU i ova situacija predstavlja zasad najveću političku krizu hrvatskog predsjedanja. U slučaju koronavirusa Hrvatska je djelovala dobro i brzo, no migracije su bitno osjetljivije pitanje jer postoji dio zemalja EU koje smatraju da je to problem samo vanjske granice EU.

Upravo je zato Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije zadužen za migrantska pitanja, zatražio u nedjelju od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a. Isti je zahtjev uputio i Manfred Weber, predsjednik kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Kako navodi politico.eu, “glasnogovornik hrvatskog predsjedništva je u nedjelju kasno navečer rekao da se istražuju moguće opcije” za sastanak ministara unutarnjih poslova. Politico također navodi da su diplomatski izvori potvrdili da će se u ponedjeljak održati sastanak ambasadora na temu migrantske krize.

Europska agencija za nadzor granice Frontex objavila je u nedjelju da šalje pojačanja i da je podigla razinu uzbune na grčko-turskoj granici, gdje tisuće migranata pokušavaju ući u EU."Podigli smo razinu uzbune na visoku za sve granice s Turskom", rekla je glasnogovornica Frontexa u izjavi objavljenoj u Bruxellesu. "Od Grčke smo primili zahtjev za dodatnu pomoć. Već smo poduzeli korake za preusmjeravanje tehničke opreme i dodatnih snaga u Grčku", dodala je.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, također je ponudio svu potrebnu pomoć Ateni. U utorak će osobno doći u posjet Grčkoj i posjetiti kopneni granični prijelaz s Turskom.

Aktualna grčka neće puštati migrante kojima je Turska otvorila granice da nezakonito prolaze preko grčkog teritorija a mi ćemo im svim sredstvima pomagati u zaštiti vanjskih granica EU-a, rekao je u nedjelju za HTV Andrej Plenković, hrvatski premijer u ime hrvatskog predsjedništva. "Ova situacija zahtijeva europski odgovor, prije svega političko-diplomatski, i direktnim razgovorima s Turskom i na tome isto u ovom trenutku radimo", rekao je Plenković i dodao da "radimo na tome da se održi izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova".

Europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič izjavio je u nedjelju kako očekuje da će Turska poštovati dogovor koji je 2016. postigla s Europskom unijom, a odnosi se na migrante i izbjeglice koje se nalaze u toj zemlji. Najavljen je njegov posjet Ankari kamo bi, na povratku ih Afrike, trebao svratiti i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.