Udruga SOS Mediteran od europskih zemalja traži preuzimanje odgovornosti za migrantsku krizu

Autor:

16.08.2018.

, Image: 280515155, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Migranti u Salernu

Brod s izbjeglicama trenutno je lociran između Malte i talijanskog otoka Lampedusa, a na njemu migranti nemaju dovoljno hrane i vode.

Sophie Beau, predsjednica nevladine organizacije SOS Mediteran, u ponedjeljak je pozvala sve članice Europske unije da preuzmu odgovornost za migrantsku krizu i pronađu sigurnu luku za humanitarni brod Aquarius koji je u petak spasio 141 osobu.

Brod s izbjeglicama trenutno je lociran između Malte i talijanskog otoka Lampedusa, upozorila je Beau koja je s Klausom Vogelom suosnivačica europske humanitarne organizacije.

Njezina je nevladina udruga već dobila negativne odgovore od talijanske i malteške vlade na molbu za prihvat broda.

- Od europskih zemalja tražimo pronalazak zajedničkog rješenja - istaknula je Beau, ocijenivši da je trenutno stanje kontradiktorno s postojećim međunarodnim pomorskim pravom.

- Spašeni migranti su svjedočili da je pet brodova prošlo pokraj njih nezaustavivši se. Danas se niti jedan brod nije našao u njihovoj blizini - naglasila je predsjednica udruge.

Aquarius je u petak spasio 141 osobu u moru nedaleko od libijske obale, od kojih su polovica migranata djeca i žene. Poslijepodne, humanitarni je brod spasio 116 osoba, među kojima je 67 maloljetnika bilo bez pratnje odrasle osobe. Migranti koji su uglavnom dolazili iz Somalije i Eritreje, nalazili su se na prekrcanom drvenom brodu bez vode i hrane.

U nedjelju se brod ploveći kanalom između Malte i Italije pokvario, pa je njegovih 11 putnika preuzela talijanska obalna straža.

Humanitarni brod Aquarius je još u lipnju spasio 630 migranata nedaleko od Libije, dok su Italija i Malta odbile izdati dopuštenje za pristajanje. U toj je situaciji ključnu ulogu odigrao novi španjolski premijer Pedro Sanchez koji je migrantima omogućio da pristanu u španjolskom gradu Valenciji.

Ove je subote talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini najavio da Aquarius više nikada neće uploviti u neku talijansku luku.

Od kada je nova talijanska vlada sastavljena od populista i antimigranata preuzela dužnost u lipnju, odlučila je migrantima zatvoriti svoje luke uz objašnjenje da jeItalija do tada prihvatila najveći broj izbjeglica spašenih na Sredozemnom moru te da odbija postati europskim izbjegličkim logorom.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version