Unatoč oluji u Sredozemnom moru, Salvini ne dopušta pristajanje broda s migrantima

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

25.01.2019.

FILE PHOTO: Leader of right-wing League party and Italian Interior Minister Matteo Salvini gestures as he speaks during a rally in Rome, Italy, December 8, 2018. REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo
Alessandro Bianchi / REUTERS

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini

Matteo Salvini, talijanski krajnji desničarski ministar unutarnjih poslova, izjavio je u četvrtak da su luke zatvorene za migrante, nakon što je brod s 47 migranta spašenih na moru krenuo prema Siciliji zbog pogoršanja vremenskih uvjeta.

- Provokacija po tko zna koji put, nakon dana provedenih u malteškim vodama, Sea Watch 3 s 47 na brodu kreće prema našim obalama. Nitko se neće iskrcati u Italiji – objavio je na svom Twitter profilu.


- Spremni smo poslati lijekove, hranu i sve što je potrebno, ali talijanske luke će ostati zatvorene.


Brod pod nizozemskom zastavom, kojim upravlja njemačka dobrotvorna organizacija Sea Watch, ukrcao je migrante i tražitelje azila, uključujući osam maloljetnika, prije šest dana uz obalu Libije dok su pokušavali prijeći opasan mediteranski prijelaz.

Od tada su im Malta i Italija, njima najbliže zemlje Europske unije, odbile dopuštenje za pristajanje, unatoč oluji koja ih je zahvatila.

- Suočavamo se s mediteranskim ciklonom, prilično rijetkim vremenskim fenomenom s valovima od 7 metara, kišom i ledenim vjetrom - objavila je nevladina udruga Sea Watch u četvrtak.

- SeaWatch plovi u ovoj oluji i traži sklonište, na brodu je 47 osoba spašeno u nevolji prošle subote – napisali su na svom Twitter profilu.

Brod se trenutno kreće prema istočnoj Siciliji kako bi potražio sklonište od vremena, prema izvještajima sustava za praćenje prometa na moru.

Salvinijev koalicijski partner, Luigi di Maio, vođa protuvladinog pokreta Pet zvjezdica (M5S), ponovio je Salvinijeve riječi, rekavši da će oni po potrebi pružiti medicinsku pomoć iz Italije.

- Nakon toga, pozivam ih da se zapute prema Marseilleu i iskrcaju svoje putnike na francuskom tlu, umjesto da besmisleno danima čekaju u talijanskim vodama – napisao je na svom Facebook profilu.

Dvadeset organizacija, uključujući Amnesty International,Doctors Without Borders, Oxfam i Save the Children, opomenule su Italiju i Europu da su zakonski obvezane osigurati sigurnu luku za migrante u skladu s međunarodnim pomorskim pravom.

- Ti ljudi, osobito najugroženiji, kao što su žene i djeca, ne smiju dalje patiti i moraju im biti zajamčena humanitarna pomoć na koju imaju pravo i njegu koja im je potrebna- naveli su u priopćenju.