Više od 600 migranata na silu ušlo u španjolsku enklavu u Sjevernoj Africi

Autor:

  • Tea Trubić,
  • Euractiv.com

27.07.2018.

Migrants by the fence of the camp
Clashes at Hellinikon airport migrant camp, Athens, Greece - 06 Feb 2017, Image: 315653945, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

Migrant iza žičane ograde

Više od 600 afričkih migranata na silu je ušlo u španjolsku enklavu Ceuta koja se nalazi u Maroku.

Koristeći cirkularne pile, čekiće i vrtlarske škare, migranti su uspjeli probiti žičanu ogradu koja je španjolsku enklavu Ceuta dijelila od ostatka Kraljevine Maroko. Prema podacima španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova, više od 800 migranata pokušalo je u zoru stupiti na španjolsko tlo, a koristeći plastične boce pune izmeta i improvizirane Molotovljeve koktele pokušali su onemogućiti španjolsku policiju da ih u tome spriječe.

Od kada je novi premijer Pedro Sanchez došao na vlast, migracija je postala najveći izazov španjolske svakodnevice. Naime, nova talijanska populistička vlada onemogućila je migrantima pristizanje u Italiju, čime se migrantska ruta preko noći prebacila na Pirinejski poluotok.

Prema podacima španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova, u proteklih je godinu dana u državu ilegalno ušlo 17,000 migranata. Takav je trend u fokus javnog mnijenja stavilo nedostatak smještajnih kapaciteta, ali i logistike te resursa za zbrinjavanje velike količine migranata koji svakodnevno pristižu.

Španjolska je vlada je održala sastanak kriznog stožera na kojem se pokušalo naći rješenje za smještaj 400 novopridošlih migranata u južnoj provinciji Andaluziji. Naime, preko 200 izbjeglica je bilo prisiljeno noć provesti na brodovima u blizini andaluzijskog gradića Algeciras, zato što ih lokalna uprava nije mogla nigdje drugdje smjestiti. Gradić se nalazi u neposrednoj blizini Gibraltarskog prolaza, stoga je postao ključnim mjestom afričke migrantske rute.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version