Na doručku kod Pape, uvečer kod prijatelja Berlusconija

Autor:

05.07.2019.

Russian President Vladimir Putin meets with Pope Francis at the Vatican July 4, 2019. Vatican Media/­Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u susretu s Papom Franjom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je posjetom papi Frani započeo radni dio svoga desetsatnog posjeta Vatikanskom Gradu i Italiji.

U Vatikan je Putin stigao ravno s aerodroma u Fiumicinu u Dvorište sv. Damasa podno Apostolske palače, odakle ga je prefekt Papinskog doma, nadbiskup Georg Gänswein, istodobno osobni tajnik Benedikta XVI, otpratio do Treće loggie i zatim do Dvorane malog prijestolja, gdje ga je Frane pričekao i toplo pozdravio.


To je njihov treći susret, nakon 2013 i 2015 (Putin se prethodno dvaput sastao sa sv. Ivanom Pavlom II i jednom s Benediktom XVI).


Nakon audijencije u Pape, Putin je - po uvriježenu obrascu - političke razgovore obavio s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Zatim je - nakon ukupno sata i tri četvrti - napustio Vatikan i krenuo ravno na Kvirinal, gdje mu je ručak priredio Sergio Mattarella, predsjednik Talijanske Republike.


O sadržaju razgovora na najvišoj razini između Svete Stolice i Rusije ni ovom prilikom nije “procurilo” ništa osim pukih protokolarnih bilježaka. Prethodno se doznalo da će jedna od “škakljivih” tema biti stanje rusko-ukrajinskih odnosa, u pogledu kojih među Vatikanom i Kremljem postoje dijametralna gledišta. Jedna od tema je nužno morala biti Sveta Zemlja, gdje Kreml’ i Vatikan imaju veoma slična stanovišta, pogotovu o statusu Jeruzalema.


Na rasporedu posjeta Italiji, nakon ne samo kurtoaznog susreta i ručka s predsjednikom Mattarellom, bili su još politički razgovori s premijerom Giuseppeom Conteom popodne u Palači Chigi.


Otpala je mogućnost da Putin 'skokne' do Barija gdje počiva tijelo sv. Nikole, sveca veoma štovanog u Rusiji, ali je utvrđeno vrijeme za privatan susret s osobnim prijateljem Silviom Berlusconijem, koga je opet uvrstio u “državnike svjetskog ranga”.


Talijanska javnost gotovo da je bila zainteresiranija za bizarne aspekte posjeta. Veći dio centra Rima ponovo je bio pomno zatvorena zona, s najvišim sigurnosnim standardima koje mogu ostvariti Sveta Stolica i Talijanska Republika. Među sigurnosnim instrumentima promatrači su primijetili prostranu blindiranu Putinovu limuzinu, čije karakteristike ne zaostaju za Trumpovom, zvanom 'Zvijer'. Sigurnosni mjernici su ranije mjerili kolska vrata Kvirinalske palače, da provjere jesu li dovoljno široka (bila su, ali “za dlaku”).

Putinu je prethodio njegov kušač jela (ne bi bilo zgodno da netko uzvrati ljubaznost čaja s polonijem, na primjer), a snimateljima je u fokusu sada već čuvena Putinova termosica iz koje pijucka za službenih večera.