Nova pobjeda 'posljednjeg europskog diktatora': U bjeloruski parlament nije ušao niti jedan predstavnik opozicije

Autor:

  • Tea Trubić Macan

18.11.2019.

Belarusian President Alexander Lukashenko casts his vote at a polling station during the parliamentary election in Minsk, Belarus November 17, 2019. REUTERS/Vasily Fedosenko
Vasily Fedosenko / REUTERS

Ovog puta u parlament nije ušao niti jedan predstavnik opozicije

Aleksandar Lukašenko, višedesetljetni predsjednik Bjelorusije kojeg zapadni mediji često zovu 'posljednjim europskim diktatorom', u skladu sa svim očekivanjima ove je nedjelje uspješno osigurao još jedan mandat na čelu te države.

Štoviše, za razliku od prijašnjih parlamentarnih izbora, u ovom ciklusu niti jedan kandidat oporbe nije uspio osigurati zastupničko mjesto u novom sazivu.

Naime, svih 110 članova parlamenta dolazi iz stranke odane predsjedniku države.

Lukašenko je posljenjih godina opoziciji dao više prostora za djelovanje, kao ustupak Zapadu čija mu je pomoć trebala nakon spora s Rusijom, bratskom državom na istoku. Sjedinjene Američke Države sankcionirale su Minsk zbog zatvaranja i zastrašivanja političkih neistomišljenika, a SAD-u se u konačnici pridružila i Europska unija. No, nakon što je Minsk Mosvi zamjerio aneksiju Krima 2014. godine, došlo je do narušavanja odnosa velikih partnera, zbog koje je Kremlj zaustavio višemilijunske subvencije Bjelorusiji.

Na protuvladinom prosvjedu koji se održao prije nekoliko dana sudjelovalo je 400 ljudi koji su upozoravali javnost da su rezultati izbora već unaprijed dogovoreni. 

Tijekom sinoćnje objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, Lukašenko je najavio kandidaturu za predsjedničke izbore koji će se održati 2020. godine.

- Obećao sam da se neću držati moći dok mi prsti ne poplave. Građani će sljedeće godine moći odabrati žele li me još uvijek na čelu države – objasnio je čelnik naglasivši da će izbori kao i svaki do sada biti 'pošteni i nepristrani'.

Kritičari i međunarodna zajednica i dalje ne priznaje legitimitet izbora u Bjelorusiji, a novoizabrani saziv parlamenta opisuje kao 'štambilj zakonodavstvo' koje djeluje jedino po uputama Lukašenka.