Novi Trumpov šef američkih špijuna surađivao je s Orbanovom vladom i moldavskim oligarhom. I djevojkom "El Chapa" Guzmana

Autor:

  • Karla Juničić

25.02.2020.

(FILES) In this file photo taken on February 14, 2020 US Ambassador to Germany Richard Grenell (C) gestures during the signing of an agreement between Kosovo and Serbia for railway and street projects at the Munich Security Conference (MSC) in Munich, southern Germany. - President Donald Trump's administration insisted on February 20,2020 that new US intelligence chief Richard Grenell would serve without a partisan agenda as Democrats voiced outrage at placing the voluble Trump defender in the key post. Grenell, the ambassador to Germany where his blunt criticism of the government irritated the close ally, was named late Wednesday by Trump as acting director of national intelligence. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
THOMAS KIENZLE / AFP

Američki veleposlanik u Njemačkoj i novimenovani predsjednik Nacionalne obavještajne službe Richard Grenell

Voli li se to novoimenovani šef američkih špijuna družiti s europskim desničarima? Najnovije potvrde dokazuju da je Richard Grenell, miljenik američkog predsjednika Donalda Trumpa imenovan za vršitelja dužnosti direktora američke Nacionalne obavještajne službe (DNI), obavljao neke posliće koje je financirala vlada mađarskog premijera Viktora Orbana i u ime istočnoeuropskog oligarha kojemu je, eto, zabranjen ulaz u SAD prošlog mjeseca zbog optužbi za korupciju.

Ministarstvo pravosuđa je išlo kopkati po Grenellovim financijskim izvješćima i razotkrio da se nije registrirao prema pravilima Zakona o registraciji stranih agenata (FARA). To je administrativna papirologija koju moraju ispuniti svi pojedinci i subjekti koji u SAD-u posluju sa stranim tvrtkama i stranim političarima te u tu svrhu primaju inozemne prihode.

Grenell je prošlog tjedna izazvao nelagodu u američkim obavještajnim službama. On nema znanja ni iskustva u obavještajnim krugovima, ali to nije spriječilo Trumpa da ga imenuje šefom američkih špijuna. Jer, u njega je imao povjerenja, a u dotadašnjeg direktora Josepa Maguiera nije jer je njegovo osoblje saznalo za rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore 2020. godine. Trumpu to naravno nije odgovaralo.

POSAO S ORBANOM

Grenellova tvrtka za odnose s javnošću, Capitol Media Partner (CMP) surađivala je sa Zakladom Magyar u Sjevernoj Americi koja sebe opisuje kao organizaciju koja ''promiče mađarsku baštinu, povijest i ponos obrazovnim, socijalnim i kulturnim programima''.

Mađarski medij Atlatszo izvijestio je 2018. godine da Magyar izravno financira mađarska vlada Viktora Orbana. Craig Engle, Grenellov odvjetnik, izjavio je da je Grenell znao da je ''mađarska vlada sponzor projekta'', ali smatra da to nije bilo potrebno prijaviti FARA-u jer se Zaklada nije bavila aktivnostima koje zanimaju Ministarstva pravosuđa. 

Magyarin odvjetnik, koji je nekim slučajem također Craig Engle, potvrdio je za medije da je ''Ric' pomogao zakladi u izvještavanju s akademskih, kulturnih i umjetničkih događanja''. Financijski izvještaji Magyara za 2017. pokazuju kako je CMP primio 103.750 američkih dolara na svoj račun za slične poslove.

Grenellova međunarodna tvrtka za komunikacije i odnose s javnošću, s uredima u Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku i Washingtonu, nikad nije navela Magyar Foundation kao klijenta na svojim web stranicama. Grenell je surađivao s klijentima sa sjedištem u SAD-u, Iranu, Kazahstanu, Kongu, Somaliji, Kini, Australiji, i velikom broju država  Europe. Osim toga Grenellova tvrtka je u svojem radu uključivala i slavne osobe, a možda je najpoznatija klijentica bila bivša djevojka Joaquína "El Chapo" Guzmána, meksičkog kralja droge.

Niti CMP niti Grenell nisu se izjasnili o svojim poslovima sa stranim klijentima. Grenell je trenutno na poziciji veleposlanika u Njemačkoj i specijalnog izaslanika za pregovore između Kosova i Srbije. Tijekom tog mandata njemački političari komentirali su njegovo neobično odstupanje od uobičajenog diplomatskog protokola i uplitanje u unutrašnju politiku zemlj domaćina. Štoviše, postoje naznake prema kojima je branio Alternativu za Njemačku (AfD), njemačke krajnje desničare koji su na trenutno na izrazito lošem glasu zbog širenja svojih radikalnih stavova nakon niza terorističkih napada, posebice onog posljednjeg u Hanau u saveznoj državi Hesse.

Jedan od klijenata Grenellove tvrtke, prema financijskoj kartici koju je Grenell podnio kada je postao veleposlanik, bio je i Arthur J. Finkelstein, pokojni politički savjetnik Republikanaca čiji su međunarodni klijenti bili izraelski premijer Benjamin Netanyahu i mađarski premijer Orban. Od Finkelsteinove tvrtke dobio je više od 5000 dolara, a on mu je omogućio da radi kao medijski savjetnik za klijente u istočnoj Europi. Tako je došao do svojeg najpoznatijeg istočnog klijenta - moldavskog političara i milijunaša Vladimira Plahotniuca.

POSAO S OLIGARHOM

ProPublica je u petak izvijestila da je Grenell za istočnoeuropskog oligarha napisao nekoliko članaka u kojima je jasno da je stao u njegovu obranu 2016. godine kada je isti optužen za malverzaciju u moldavskim bankama u iznosu od milijarde dolara. Plahotniuc je na listi bjegunaca i pod optužbama za korupciju i narušavanje vladavine prava mu je zabranjen ulazak u SAD.

U člancima Grenell odbacuje sumnje da su Plahotniuc i njegovi saveznici umješani u korupciju, a zviždača je optužio da je ruski dužnosnik koji je htio destabilizirati istočnu Europu. Grenell je u svojim komentarima tvrdio da se ''pokušava napasti jedina proeuropska skupina u Moldaviji''.

Nije jasno jesu li članci koje je pisao bili izravno plaćeni u svrhu podizanja PR-a Plahotniuca u SAD-u i u prozapadnim krugovima. Prema navodima odvjetnika za ProPublicu, čak i neplaćeni posao morao bi biti registriran u okviru FARA-e, ako ga je vodio ili od njega imao koristi strani političar.

Odvjetnik Grenella navodno tvrdi da se nije trebao registrirati budući da ''Ricu nije plaćeno da piše ove priče''.

''Zapravo je napisao stotine priča kako bi izrazio svoje stavove, ali da budemo jasni: nije radio ni za jednog pojedinca, radio je za sebe i zagovarao je ideal prozapadne političke stranke'' – rekao je Engle.

Uz rad na odnosima s javnošću, Grenell je široko komentirao pitanja vanjske politike u publikacijama, uključujući HuffPost, Fox News i Washington Examiner. Pisao je i govorio o zemljama središnjim za pitanja američke vanjske politike, poput Irana i Sirije.

Neprijavljeni rad za stranog političara inače bi predstavljao problem svima koji se prijavljuju za posao u nekoj sigurnosnoj ili obavještajnoj službi. To bi moglo značiti da je osoba podložna stranom utjecaju ili ucjeni. Ako Grenell dobije odobrenje da postane ravnatelj DNI-a, imati će pristup najosjetljivijim tajnama u zemlji. Njega još mora potvrditi Senat, ali već je poznato da Trump, od kada je oslobođen postupka opoziva koji su mu smjestili demokrati, provodi samovolju i okuplja ljude u koje ima najviše povjerenja.

Uostalom, FARA je zakon koji je prekršio i bivši menadžer Trumpove kampanje Paul Manafort na predsjedničkim izborima 2016. godine. Manafort je priznao da je skrivao lobističke aktivnosti u ime ukrajinske vlade i političkih stranaka. Rusko uplitanje i slučaj stranih financiranja u kampanji dovode u pitanje legitimnost demokracije i izbora u SAD-u.