Građani EU više neće imati povlaštene cijene studija u Ujedinjenoj Kraljevini

Autor:

  • Karla Juničić

24.06.2020.

Tourists pass the Hertford Bridge, typically known as the 'Bridge of Sighs', on New College Lane in Oxford, England, on June 22, 2019. (Photo by David Cliff/NurPhoto)
David Cliff / NurPhoto via AFP

Ulica New College Lane u Oxfordu, 22. lipanj, 2019

Studenti iz Europske unije koji planiraju započeti studij na nekom od engleskih sveučilišta, mogli bi se od iduće godine suočiti s plaćanjem veće upisnine u okviru promjena financiranja kao rezultat Brexita, priopćila je britanska vlada u utorak 23.lipnja.

Građani Europske unije, kao ni oni iz država Europskog gospodarskog prostora (EEA) i Švicarske neće plaćati istu cijenu za studij kao građani Ujedinjene kraljevine za obrazovne programe koji počinju u akademskoj godini 2021./22. , rekla je ministrica sveučilišta Michelle Donelan.

Do sada su državljani EU imali isti status kao britanski studeni, te su mogli uzeti zajam od vlade za pokriće naknada do 9.250 funti (10.220 eura) godišnje za redovni prediplomski studiji. To bi značilo da će sada svi strani studenti morati plaćati znatno veće iznose koje su do sada obično plaćali studenti iz prekomorskih zemalja. Iznosi su veliki pa su tako najskuplji tečajevi za njih na Sveučilištu Oxford dosezali 36.065 funti.

Promjena neće utjecati na državljane EU, EEA ili Švicarske koji već žive u Britaniji i čija su prava zaštićena Sporazumom o povlačenju koji je stupio na snagu od 31. siječnja. Odluka neće utjecati na studente koji započinju tečajeve u akademskoj godini 2020.-2021, niti na irske studente zbog posebnog imigracijskog sustava. Što se tiče Erasmus programa, dvije strane još pregovaraju, a London je poručio Bruxelesu da želi nastaviti sudjelovati u razmjeni studenata.