Hrvatski vrtići povlače 300 milijuna kuna iz fondova EU za rad u dvije smjene

Autor:

28.08.2018.

Ronald Goršić / CROPIX

Bespovratnih 300 mil. kuna iz Europskog socijalnog fonda trebao bi značajno olakšati život roditeljima koji rade u smjenama

Desetak vrtića diljem Hrvatske od početka rujna počet će raditi u dvije smjene, a do kraja kalendarske godine realno je očekivati da će dvije smjene uvesti ukupno 70-ak vrtića.

Proizlazi to iz podataka o provedbi projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja”, za koji je osigurano 300 bespovratnih milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a za koji su poziv još u ožujku raspisala ministarstva rada, demografije i obrazovanja.

Glavni mu je cilj usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, odnosno uvođenje popodnevne smjene koja bi pratila smjenski rad roditelja te osiguranje dovoljnog broja kadra i uvjeta za rad u dvije smjene.

Rad do 21 sat

Poziv je početkom lipnja privremeno obustavljen, jer su zaprimljeni projektni prijedlozi, u odnosu na zahtijevani iznos bespovratnih sredstava, dosegnuli 105 posto ukupno raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava.

- Javilo se 70-ak vrtića iz svih dijelova zemlje. Tijekom srpnja donesene su dvije Odluke o financiranju, ukupne vrijednosti oko 36,5 milijuna kuna, kojima je financiranje odobreno za deset vrtića - u Tribunju, Pirovcu, Vrgorcu, Gradacu, Gornjem Knegincu, Kastavu, Solinu i za Montessori vrtić u Splitu. Početkom rujna bit će potpisana odluka za financiranje još 20 vrtića, vrijedna 103 milijuna kuna, a najkasnije početkom listopada očekuje se četvrta financijski velika odluka - kaže Katarina Ivanković Knezović, državna tajnica u Ministarstvu rada.

Vrtići kojima je financiranje odobreno u srpnju, prema anketi koju smo proveli, počet će s dvosmjenskim radom najkasnije sredinom rujna. Do kraja godine, smatra Ivanković Knezović, u dvije smjene trebali bi početi raditi i ostali, iako je za to potrebno dosta predradnji - od izmjena pravilnika do zapošljavanja odgajatelja i stručnih suradnika. Do koliko sati će u popodnevnoj smjeni pojedini vrtići raditi, nije precizno regulirano - jedinice lokalne samouprave mogu o tome samostalno odlučiti.

Vrgorački vrtić Pčelica, kojem je odobreno financiranje u visini 5,7 milijuna kuna, radit će do 21 sat, a dvosmjenski rad počet će 15. rujna te će trajati cijelu kalendarsku godinu, bez ljetne stanke.

- Ubrzano mijenjamo pravilnike, raspisujemo natječaje i javnu nabavu. Zaposlit ćemo 14 novih djelatnika - troje na ugovor o djelu, sedam odgajatelja, defektologa i tri pomoćna djelatnika - kaže vrgorački gradonačelnik Ante Pranić. Od 176 djece koja pohađaju vrtić, za njih 20 roditelji su u preliminarnoj anketi izjasnili da bi im popodnevna smjena itekako dobro došla.

Veliki interes

- Siguran sam da će taj broj dodatno rasti kad projekt zaživi i kad roditelji budu sigurni da se radi o trajnom rješenju na koje se mogu osloniti. Nama je dvosmjenski rad ovdje jako, jako bitan, prije svega zbog velikih gospodarskih subjekata kao što je mesna industrija Pivac čiji radnici rade u tri smjene i do sada su imali problem smještaja djece.

Jednaki problem se javlja i u poljoprivrednom dijelu godine - kaže gradonačelnik. Grad koji vodi, ističe, u predškolski odgoj ulaže ukupno 10 milijuna kuna - gradi se područni vrtić, energetska obnova postojećeg, radi se igralište, nabavlja oprema za uvođenje dvije smjene.

I u Tribunju, kojem je odobreno financiranje u iznosu od 1,7 milijuna kuna, je živo. Privatni vrtić Žižula, s kojim općina surađuje od 2009. godine, s dvosmjenskim će radom krenuti od 1. rujna.

Pomoć u sezoni

- Petina roditelja djece u vrtiću, kojih imamo od 55 do 60, kaže da treba vrtić i popodne jer rade u smjenama. Glavni motiv nam je turistička sezona, kad je ta potreba najveća. Zaposlit ćemo još jednog odgajatelja te psihologa, a djeci ćemo pružiti i učenje engleskog jezika, ples i sport. To roditelje neće ništa koštati, dobit će te aktivnosti u sklopu redovne cijene vrtića, koja za roditelje iznosi između 575 i 600 kuna - kaže načelnik Marko Grubelić.

Popodnevna će smjena trajati do 20 sati, a neće postojati fiksni početak popodnevne smjene: roditelji mogu dijete, primjerice, dovesti u 11 ujutro ili kad im već odgovara. Kao i u drugim vrtićima, sukladno Pedagoškom standardu, dijete neće moći boraviti u vrtiću duže od 10 sati.

Montessori vrtić

Mali cvijetak iz Splita odlukom iz srpnja dobio je 2,8 milijuna kuna za dvosmjenski rad.

- Počet ćemo 1. rujna, kako znamo i umijemo. Zaposlit ćemo još četiri odgojitelja, radit ćemo do 20 sati. Zainteresiranih roditelja ima i sve ih je više - kaže osnivačica vrtića Elizabeta Rakidžija.

Split je, inače, grad iz kojeg se prijavilo najviše dječjih vrtića, kojima je pak odobreno financiranje u najvećim iznosima. Upravo je to glavni razlog što će nova odluka o financiranju, najvjerojatnije 3. rujna, biti potpisana baš u Splitu. Tom će odlukom gradskom dječjem vrtiću Radost biti odobreno 13 milijuna kuna, također gradskom Cvitu Mediterana isto toliko, Čarobnom pianinu 14,8 milijuna, Disneylandu 3,1 milijun... Samo će u Splitu biti zaposleno 60 odgajatelja.

Osim splitskih vrtića, tom će odlukom financiranje biti odobreno i vrtićima iz Bibinja, Pregrade, Velike, Čazme, Metkovića, Đurđevca, Trogira, Nove Vasi, Preloga, Odre, Ludbrega, Čabra i Čakovca.