Poljski supermodel ruši tabue vladajuće stranke i Katoličke crkve o seksualnosti

Autor:

  • Jasmina Tomašević

08.02.2019.

Polish model Anja Rubik presents a creation with a Bombay-Paris theme by designer Karl Lagerfeld during the Metiers D'Art Show for Chanel fashion house in Paris December 6, 2011. The show which has existed since 2003 is an homage to Chanel workshops. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: FASHION) - GM1E7C70FZW01
Benoit Tessier / REUTERS

Anja Rubik u kreaciji Karla Lagersfelda u Parizu

Supermodel Anja Rubik započela je seksualnu revoluciju diljem konzervativne Poljske. Hrabar je to potez u zemlji gdje je politika aktualne nacionalističke vlade usko povezana s naukom Katoličke crkve.

Kampanja SexEdPl zalaže se za obranu prava žena, uvođenje seksualne edukacije u škole te je objavljena i knjiga istog naziva namijenjena tinejdžerima kao dio šire borbe protiv trenutne političke struje u Poljskoj, koja je započela u travnju 2016. godine kada je vladajuća stranka Pravo i Pravda (PiS) željela nametnuti jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u cijeloj Europi.

Taj zakon predložila je konzervativna vlada koja djeluje ruku pod ruku s vrhom poljske Katoličke crkve. Oko 100 tisuća žena tada je izašlo na ulice kako bi protestnim maršom pokazale što misle o tom zakonu.

Rubik je sudjelovala na prosvjedu zajedno s Barbarom Baran, psihologinjom i seksologinjom. Potonja je nedugo nakon marša osnovala Facebook stranicu Girls4Girls (Dziewuchy Dziewuchom) koja okuplja oko 500 tisuća članova i smatra se najvećim feminističkim pokretom u povijesti Poljske.

Na stranici Girls4Girls, Anja Rubik plasirala je 14 videa o seksualnoj edukaciji koji su pregledani preko 10 milijuna puta, a u kojima osim nje sudjeluju i drugi slavni ljudi poput glazbenice Monike Brodke, glumice Magde Cielecke te gej političara Roberta Biedrona o kojemu je Euractiv.hr već pisao u kontekstu njegove kandidature za europske i predsjedničke izbore.

Od 2015. godine, otkako je u Poljskoj na vlast došla stranka PiS, sustavno se provodi udar na temeljne slobode građana, posebice na ženska prava. Takvu politiku kritizirala je organizacija Human Rights Watch te su ovaj tjedan objavili izvještaj u kojem kritiziraju odnos vlade prema ženama, umjetnoj oplodnji, kontracepciji i abortusu, ali i prema muslimanima te homoseksualcima.

Europska unija također upozorava kako poljska vlada potkopava neovisnost sudova, ugrožava slobodu građana te relativizira holokaust. U sklopu tih kritika čak je predloženo i donošenje zakona koji bi kažnjavao države članice koje uništavaju vladavinu prava. Uz Poljsku, na meti kritika Unije često se zbog sličnih razloga nalaze i Mađarska te Rumunjska koja trenutno predsjedava Unijom.

PiS je javno kritizirao zapadnoeuropske liberalne vrijednosti kada je čelnik stranke Jaroslaw Kaczynski Europu nazvao 'bolesnom' te pozvao Poljake da je odvedu ka ozdravljenju putem temeljnih kršćanskih vrijednosti.

Također, vladajući sebe nazivaju braniteljima kršćanstva od Europe koja je izgubila 'moralni kompas' prihvaćajući sekularnu i feminističku ideologiju.

 

Svoj naum PiS pokušava sprovesti kroz čitav niz mjera. U školama provode satove edukacije pod nazivom  'Obrazovanje za život u obitelji' gdje promoviraju tradicionalnu rodnu podjelu i definiraju ulogu žene kao domaćice.

Osim edukacije složili su i paket socijalnih mjera putem kojeg nude poticaje ženama koje odustanu od karijere kako bi se posvetile obitelji, a za novi obiteljski zakon predložili su da se prvo premlaćivanje žene ne tretira kao obiteljsko nasilje. Nakon što je prijedlog naišao na veliku osudu javnosti, vladajuća stranka ga je povukla.

Liliana Religa iz nevladine Organizacije za žene i planiranje obitelji napominje kako je 'nastava u školi ideologizirana više nego ikad prije' te da su škole 'pod pritiskom poljskog Ministarstva obrazovanja.

- Poljacima je više dosta zakona i odluka koji ih vraćaju u Srednji vijek – dodala je Religa.

Anja Rubik želi promijeniti smjer u kojem Poljska trenutno ide. Zbog toga je osim edukacijskih videa, do mladih pokušala doprijeti i knjigom naziva #sexedpl koja je zasada prodana u 130 tisuća primjeraka.

Pokušala je po tisuću primjeraka dostaviti svakoj školi, ali su je ravnatelji zabranili. Žalila se Ministarstvu obrazovanja koje joj nije odgovorilo na upit. U konačnici, poljski Institut za knjige, usko vezan uz vladajuće, njezinu je knjigu proglasio nepodobnom, a nju neprimjerenim autorom.

Usprkos rizičnosti te tabu teme u Poljskoj, poljski supermodel ne želi odustati te će pokušati pronaći tvrtke koje će sponzorirati kampanju. Velika joj je želja napraviti radionice seksualne edukacije diljem zemlje kako bi spriječila da crkveni nauk ograničava reproduktivna prava žena, ali i slobodu svih građana.