Španjolsko sveučilište pod istragom zbog lažiranja diploma europskim političarima

Autor:

  • Euractiv.com

21.09.2018.

Ángel Serrano Sánchez de León / Wikimedia/Creative commons

Entrada del Campus de Móstoles (Madrid, España) de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC), con el Rectorado al fondo

Sveučilište Kralja Juana Carlosa, koje je prije nekoliko godina bilo pod istragom zbog sumnje na lažiranje diploma visokim europskim političarima u četvrtak se susrelo s novom, još ozbiljnijom, optužbom.

Naime, nadležni sud u Madridu pokrenuo je istragu protiv tog javnog sveučilišta zbog opravdane sumnje na falsifikaciju preko 500 sveučilišnih diploma pravnog fakulteta.

Prema informacijama španjolskih medija, diplome prava bile su dodijeljene preko 500 talijanskih državljana unatoč činjenici da ih većina uopće nije govorila španjolski jezik.

Skandal je u španjolskoj javnosti dobio zvučan nadimak 'Mastergate', upravo zato što su titule sveučilišnih magistara prava dodjeljivali europskim političarima bez ikakvih pravih kriterija.

Glasnogovornik suda je u službenoj izjavi istaknuo da je istraga još uvijek u ranoj fazi. Međutim, prema dostupnim informacijama državno tužiteljstvo sumnja da se diploma pravnog fakulteta političarima dijelila kako bi im se omogućilo pristupanje Pravosudnoj komori u Madridu.

Naime, diplomom pravnog fakulteta i članstvom u pravosudnoj komori, pronevjeriteljima se omogućavalo prakticiranje prava u svim državama Europske unije. Upravo im je to omogućilo da zaobiđu kompleksne sveučilišne procedure dugotrajnog studiranja te su uspjeli doći do diplome uglednog pravnog fakulteta čak i bez poznavanja španjolskog jezika.

 

Prema informacijama koje državno tužiteljstvo trenutno raspolaže, pronevjeritelji su povremeno dolazili u Madrid samo kako bi finalizirali papirologiju te kako bi gledali utakmice Real Madrida.

Od kada je skandal došao pod povećalo javnosti i državnog tužiteljstva, sveučilište je bilo prisiljeno obustaviti poslovanje studija javnog prava, kojeg se prvenstveno tereti za pronevjeru javnog novca. Također, uprava sveučilišta je podigla optužnicu protiv tadašnjeg dekana Enriquea Alvareza Condea zbog pronevjere javnog novca. Istraga je, naime, dokazala da su Conde i njegovi najbliži suradnici od 2012. godine primali 'sumnjive' iznose od više od 200.000 eura.

Skandal je potresao i vrh španjolske politike zato što je ministrica zdravstva Carmen Monton ovaj mjesec bila prisiljena dati ostavku zbog sumnje da se sudjelovala u falsifikaciji diploma.

Istovremeno, Pablo Casado, novi čelnik španjolske demokršćanske stranke Partido Popolar završio je studij prava na spornom sveučilištu u Madridu, pa je bio prisiljen negirati optužbe na podrijetlo svoje diplome.

Članak je u cjelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version