Analitičari tvrde: Merkelin potez predstavlja rizik od paralize za EU

Autor:

  • Euractiv.com

30.10.2018.

German Chancellor Angela Merkel attends a board meeting following the Hesse state election in Berlin, Germany, October 29, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke - RC1CF0FC7D80
REUTERS

Kao najjači europski lider, odluka Angele Merkel o ostavci na mjesto njemačke kancelarke 2021 nagovještava neizvjesnost i moguću paralizu za EU dok se populisti okupljaju, upozoravaju diplomati i analitičari.

Nakon njene odluke u ponedjeljak (29. listopada), još su manje mogućnosti da Europska Unija prebrodi podjele u ključnim temama poput migracije ili reforme eurozone u sljedećim mjesecima, rekli su.

"Nitko je više neće slušati u Europi. Odmah se izbacila iz igre," rekao je Sebastian Maillard, direktor think tanka instituta Jacques Delors.

Maillard se referirao ne samo na Merkelinu odluku ostavke na čelno mjesto svoje stranke nakon čega će sići s mjesta kancelarke, već i na to da se poslije neće natjecati za poziciju u EU.

"To je težak udarac za Europu," rekao je Maillard za AFP.

Julian Rappolt, analitičar Centra za europske politike, je predvidio da će vrlo malo ili nimalo većih odluka biti donesene prije izbora za novi Europski parlament u svibnju.

"Ništa se neće dogoditi prije kraja godine i vjerojatno ništa se neće zbiti prije europskih izbora," rekao je Rappolt.

"Postoji rizik od paralize na europskoj razini," rekao je.

Iako su dolasci tražitelja azila doživjeli vrhunac u 2015. godini, politička kriza u EU je teža nego ikad oko podjele odgovornosti za migrante koji ulaze u blok.

Mnogi kritičari su rekli da je Merkelina početna politika 'otvorenih vrata' prema sirijskim izbjeglicama pogoršala političke podjele.

No Europska komisija, izvršna ruka EU, se nije složila s tvrdnjom da će Merkelina najava dovesti do paralize, rekao je  dužnosnik komisije.

"Odluka Angele Merkel je bila za očekivati. Ona ju je predvidjela i to ništa ne mijenja. Kancelarka neće odmah otići," rekao je anonimni dužnosnik za AFP.

Sudha David-Wilp, zamjenica direktora berlinskog ureda zaklade German Marshall, je također napomenula da Merkelin odlazak nije iznenađenje, te se činio ispravnim.

"Ne vidim kaos ili nestabilnosti za Europi jer to će biti jako spor odlazak," rekla je David-Wilp AFP-u iz SAD-a.

"Trenutno nikome nije u interesu da se velika koalicija raspadne u Berlinu," dodala referirajući se na Merkelinu vladajuću koaliciju sa strankom lijevog centra SPD.

'Ozbiljna unutarnja kriza'

Drugi analitičari su naglasili neizvjesnost oko toga tko od lojalnih saveznika do žestokih kritičara – će zamijeniti Merkel kao čelnicu stranke središnje desnice CDU u prosincu i osigurati si priliku da ju naslijedi kao kancelar.

"Ako je to Annegret Kramp-Karrenbauer, to će biti prilično dobro za oživljavanje EU", izjavio je za AFP ravnatelj Schumanove zaklade Jean-Dominique Giuliani.

"Ona je bliska Francuskoj i vrlo je europska. Bit će aktivnija od Merkel, koja je uvijek igrala u pozadini", dodao je.

"Ako Annegret Kramp-Karrenbauer preuzme predsjedavanje strankom, postoji šansa da kancelarka ostane na svom poslu do 2021. godine", rekao je Rappolt.

Ako ne, “to će biti kraj,” upozorio je.

Takva nesigurnost dolazi u krivo vrijeme.

“Europa doživljava ozbiljnu unutarnju krizu,”, naglasio je službenik iz zemlje članice EU.

''Postoji manjak vodstva u Europi. Većina lidera je u nevolji,” rekao je anonimni službenik za AFP.

Francuski predsjednik “Emmanuel Macron je pokušao dati novi poticaj, no njegove incijative nisu pronašle veliku podršku,” rekao je Rappolt.

Merkel nije puno učinila za oživljavanje Europe, rekao je Maillard.

“Francusko-Njemački stroj nije započeo jer Francuska nikada nije imala jamca u kancelarki. Angela Merkel je uvijek odgađala, uvijek je bila u obrani.” rekao je.

Predsjednik Schumanove zaklade Guillani je predložio “sada kada je njen autoritet umanjen, jezici će se razvezati. Mislim da će njena bilanca biti dosta negativna.”

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version