Britanski ministar vanjskih poslova na meti kritike zbog usporedbe Europske unije sa Sovjetskim Savezom

Autor:

01.10.2018.

Jeremy Hunt, Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs, speaks during the Conservative Party annual conference at the International Convention Centre, Birmingham. Picture date: Sunday September 30th, 2018., Image: 389198225, License: Rights-managed, Restrictions: NONE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt

Britanski ministar vanjskih poslova navukao je na sebe kritiku diplomatskih krugova zbog toga što je u svom govoru u ponedjeljak Europsku uniju usporedio sa Sovjetskim Savezom.

Jeremy Hunt je u nedjelju Europsku uniju optužio da želi 'kazniti' Ujedinjeno Kraljevstvo zbog odluke da istupi, usporedivši je pritom sa Sovjetskim Savezom koji je svojedobno htio spriječiti odlazak svojih građana.

Bivši tajnik Foreign Officea Peter Ricketts, reagirao je na Twitteru ocijenivši tu izjavu 'glupošću nedostojnom britanskog ministra vanjskih poslova'.

- Što god vi mislili o Brexitu, nevjerojatno je pogrešna prosudba jednog britanskog ministra vanjskih poslova usporediti Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom - istaknuo je na istoj društvenoj mreži Simon Fraser, dužnosnik koji ga je zamijenio na toj funkciji.

Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti Europsku uniju krajem ožujka 2019. godine, ali šest mjeseci prije izlaska pregovori o uvjetima razlaza i dalje zapinju.

- Svima bi nam bilo dobro, osobito ministrima vanjskih poslova, da s vremena na vrijeme otvorimo neku povijesnu knjigu - reagirao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas, odgovarajući u ponedjeljak na upit novinara u Bruxellesu.

Hunt se u svom govoru prisjetio posjeta Latviji koja je nakon stjecanja neovisnosti postala modernom demokracijom, članicom NATO-a i Europske unije.

- Što se dogodilo s povjerenjem u europski san i s njegovim idealima? Europska unija bila je pozvana štititi slobodu. U Sovjetskom Savezu se htjelo spriječiti ljude da odlaze - dodao je Hunt, upozorivši pritom da će 'želja za odlaskom iz EU nastaviti rasti i među drugim članicama ako se europski klub pretvori u zatvor'.

Na to je latvijska veleposlanica u Londonu uzvratila na Twitteru da je 'EU njezinoj zemlji donijela napredak, jednakost, poštovanje i rast, dok je Sovjetski Savez uništio živote triju naraštaja'.

Tomas Petricek, zamjenik češkog ministra vanjskih poslova, na svom je Twitter profilu istaknuo da 'EU sigurno nije SSSR'.

- Mi u Europi donosimo zajedničke odluke u Bruxellesu, dok je u Sovjetskom Savezu Moskva odlučivala u naše ime bez nas - objasnio je Petricek.

Jeremy Hunt, kojeg smatraju mogućim nasljednikom britanske premijerke Therese May, u svom je govoru spomenuo i bivšu premijerku Margaret Thatcher koja je 1990. godine odlučnim 'ne,ne i ne' odbila prijedloge tadašnjeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa.