EU dužnosnici Johnsonu: 'Sporazum koji se nalazi na vašem stolu najbolji je mogući sporazum. Ponovni pregovori ne dolaze u obzir!'

Autor:

  • Tea Trubić

26.07.2019.

European Union's chief Brexit negotiator Michel Barnier arrives at an extraordinary European Union leaders summit to discuss Brexit, in Brussels, Belgium April 10, 2019. REUTERS/Yves Herman - RC1901DAAE10
Yves Herman / REUTERS

- Njegov govor bio nam je upozorenje, ali moramo ostati smireni i jedinstveni - izjavio je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.

- Sporazum koji se već nalazi na vašem stolu najbolji je mogući Sporazum o Brexitu. Ponovno otvaranje pregovora ne dolazi u obzir – odlučno su zaključili dužnosnici EU, čime su novome premijeru Ujedinjene Kraljevine poslali jasnu poruku.

Od kada je preuzeo kormilo nad britanskom vladom prije samo dva dana, Boris Johnson ima jedan najvažniji zadatak; izvući Ujedinjenu Kraljevinu iz EU do 31. listopada sa što boljim uvjetima. Iako je u nekoliko navrata naglasio da je za njega Brexit bez sporazuma i više nego prihvatljiva opcija, Johnson po svemu sudeći tu mjeru želi prvenstveno iskoristiti kao ucjenu Bruxellesu u pokušaju da Londonu ispregovara bolje uvjete od svoje prethodnice.

Predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker, jučer je Johnsonu 'spustio loptu' kazavši da će Unija biti spremna razmotriti ideje koje London predloži, ali samo pod uvjetom da se ne krše s odredbama dogovorenima u sklopu Sporazuma o Brexitu.

Johnsonove zahtjeve odlučno je odbio i glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.

- Njegov prilično ratoboran govor možemo interpretirati kao svojevrsno upozorenje. Johnson je svakako spreman na izlazak bez dogovora, a tako pokušava vršiti pritisak na nas 27. Moramo ostati smireni i ujedinjeni – zaključio je Barnier, dodavši da odustajanje od irskog zaštitnog mehanizma 'naprosto nije prihvatljivo'.

Novi britanski premijer zadužio je svog ministra Michaela Govea da državu počne pripremati na scenarij Brexita bez sporazuma, a već je najavio da će se London oglušiti na ratu koju je dužan podmiriti Europskoj uniji. U prvom obraćanju Donjem domu britanskog parlamenta u funkciji premijera, Boris Johnson je odbio nominirati povjerenika za Europsku komisiju, unatoč tome što je prema odredbama dogovorenim s Bruxellesom to bio dužan učiniti.

Najproblematičniji dio Sporazuma za Johnsona i tvrdolinijaše je tzv. irski zaštitni mehanizam. Naime, ukidanje graničnih kontrola između Sjeverne Irske (UK) te Republike Irske (EU) bio je ključ Mirovnog sporazuma na Veliki petak potpisanog 1998. godine, kojim su okončana desetljeće krvavih obračuna na irskom otoku. Postoji opravdana bojazan da bi uvođenje graničnog prijelaza između Republike i Sjeverne Irske dovelo do ponovne eskalacije sukoba, a prema informacijama britanskih obavještajnih službi, lokalne terorističke organizacije (IRA) počele su se pojačano naoružavati. S druge strane, Johnson nije spreman teritorij Ujedinjene Kraljevine de facto ostaviti u EU do pronalaska boljega rješenja.

Glavni argument novoga premijera je da će izlaskom iz Unije moći ispregovarati bolje trgovinske sporazume s drugim globalnim igračima, ali to će možda biti i teže nego što je premijer inicijalno mislio. Naime, Nancy Pelosi, predsjednica američkog Zastupničkog doma koje je nadležno za ratifikaciju trgovinskog sporazuma, najavila je da Kongres neće biti spreman usvojiti američko-britanski trgovinski sporazum ako Boris Johnson odustane od irskog zaštitnog mehanizma.

- Naše smo stavove naglasili tijekom pregovora s dužnosnicima britanske Konzervativne stranke početkom godine, kada smo im rekli da britanska vlada pod svaku cijenu treba spriječiti uvođenje graničnih prijelaza u Irskoj. Svaki budući trgovinski sporazum treba biti osmišljen u tom duhu – naglasila je.