Europski dužnosnici ljubazni prema May, unatoč tome što se ne nadzire dogovor za Brexit

Autor:

  • Euractiv.com

20.09.2018.

Informal summit of European Union leaders starts in Salzburg. EU Gipfel Salzburg Abendempfang im Festspielhaus Salzburg
19.9.2018
Im Bild v.l. Bürgermeister Harald Preuner, Landesahauptmann Wilfried Haslauer, Bundeskanzhler Sebastian Kurz und Englands Premierministerin Theresa May, Image: 387529091, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DDP
Profimedia, DDP

Gradonačelnik Salzburga Harald Preuner, pokrajinski načelnik Wilfried Haslauer, austrijski premijer Sebastian Kurz i britanska premijerka Theresa May

Britanska premijerka se u srijedu izdravno obratila svojim kolegama iz Europske unije, zamolivši ih pritom da Ujedinjenom Kraljevstvu prestanu nametati 'neprihvatljive' uvjete za Brexit.

Theresa May tvrdi da bi takvi uvjeti mogli uništiti britansko gospodarstvo, pa je apelirala na države članice da u buduće nude 'ozbiljne' i 'izvedive' prijedloge za sporazum.

Europski su je diplomati pristojno slušali nekoliko minuta, ali su potom naglasili da se ne nazire rješenje za granicu u Sjevernoj irskoj. Naime, dužnosnici su u sklopu sastanka sudjelovali na spektakularnoj večeri održanoj u salzburškom kazalištu u kojem se snimalo finale kultnog filma 'Moje pjesme, moji snovi'.

 

Prije toga, europski su državnici složno naglašavali da bi London morao raditi više ustupaka tijekom pregovora.

Nakon što su pojeli bečki odrezak na otmjenoj večeri, diplomati 28 europskih zemalja nastavili su raspravljati o migrantskoj krizi u Europskoj uniji. Nakon što je riječ dana Theresi May, upitala je sve prisutne kako bi oni reagirali da se od njih traži 'pravno razdvajanje' sa svojim teritorijem. Upravo to, tvrdi britanska premijerka, Bruxelles traži od Ujedinjenog Kraljevstva u slučaju granice sa Sjevernom Irskom.

Prisutni dužnosnici nisu joj odgovorili na pitanje, zadržavši pritom zajednički stav Europske unije prema kojem se Theresi May ne dozvoljava da pregovara sa svakom članicom zasebno i tako zaobiđe pregovore koje u ime EU vodi Michel Barnier. Prema planu pregovora o Brexitu, o pitanju prirode buduće granice sa Sjevernom Irskom raspravljat će se tijekom ručka u četvrtak, zadnjem danu neformalnog sastanka u Salzburgu. Tada bi se trebali definirati uvjeti na kojima bi se trebao temeljiti konačni sporazum za Brexit.

- Vjerujem da su prijedlozi koje smo ponudili Europskoj uniji bili ozbiljni i izvedivi - rekla je May prisutnim dužnosnicima, prema riječima visokog britanskog dužnosnika koji je želio ostati anoniman.

- Naravno, ne očekujem da ćemo se usuglasiti oko svakog detalja, ali nadam se da ćete odgovoriti jednako ozbiljnim i izvedivim protuprijedlozima - objasnila je podsjetivši prisutne na odgovornost i potrebu da se sporazum u što kraćem roku postigne.

 

Za sada, međutim, nema gotovo nikakvih naznaka da je jedna od pregovaračkih strana spremna popustiti, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi se za 10 dana trebala održati konferencija britanske Konzervativne stranke, na kojoj će stranački kolege uvelike kritizirati 'meku' politiku Therese May prema Bruxellesu.

- Došlo je do zastoja, nema napretka - izjavila je Dalia Grybauskaite, litavska predsjednica nakon večere.

Slovački je premijer Pellegrini naglasio da ga najviše brine zastoj oko pitanja granice u Sjevernoj Irskoj.

- Sastanak je bio uljuđen - rekao je visoki europski diplomat, dodavši da njegovi kolege pokušavaju biti ljubazni prema Theresi May, unatoč tome što nisu spremni na ustupke koje London od njih traži.

Jedan drugi europski diplomat je rekao da je djelovalo kao da je May spremna za kompromis, dokle god bi Bruxelles bio spreman razmotriti gospodarske ustupke.

- May je govorila, nije bilo reakcija, već je rekla 'hvala' i krenuli smo dalje - objasnio je izvor.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi Europsku uniju trebalo napustiti za manje od 6 mjeseci, a šansa za nepostizanje sporazuma je neugodno realna.

- Možete jasno čuti kako sat otkucava i kako vrijeme curi, što nedvojbeno počinje utjecati na psihu - kazao je isti izvor.

Europski su dužnosnici ponovno naglasili da je Britanija morala odustati od svog stajališta, što je postalo poznato kao 'irski backstop'. Riječ je o zaštitnom mehanizmu koji bi značio da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji, unatoč tome što formalno ne bi više bila dijelom EU. Time bi se izbjeglo postavljanje graničnih postaja između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja ostaje u sastavu Europske unije.

Visoki vladin izvor sugerirao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo iznijeti drugi prijedlog kako bi pravovremeno pokušala postići dogovor oko Sjeverne Irske, no May do sada nije bila spremna razmotriti taj plan koji se kolokvijalno zove Chequers.

 

Plan granice 'nije vjerodostojan'

Pregovori koji traju više od godinu dana, zapeli su oko problema vezanog uz način na koji bi se u budućnosti regulirala jedina kopnena granica Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Naime, May je odbila prijedlog Bruxellesa da pokrajina ostane sastavnim dijelom Europske unije čak i u slučaju da se ne uspije postići sporazum oko zadržavanje cjelokupne granice između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. U zamjenu su ponudili dogovor o carini koji bi bio vremenski ograničen i koji bi obuhvatio cijelu Britaniju.

Tijekom večere u Salzburgu, britanska je premijerka naglasila da bi se granični problem mogao riješiti uspostavom određenog tipa 'neometane trgovine' koju predviđa već spomenuti plan Chequers, kazavši da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno prihvatiti rezervni plan s Europskom unijom.

- Prijedlog Europske komisije za ovaj protokol nije vjerodostojno - rekla je.

Britanski analitičari naglašavaju da May žarko želi pokazati tvrdokornim pristašama Brexita, koji će prisustvovati stranačkoj konvenciji, da je plan Chequers jedini koji ima smisla i o kojem se može pregovarati s Bruxellesom, unatoč tome što su je oni pozivali da od njega odustane.

Premijerka je stranačkim kolegama naglasila da odgađanje ili produljenje pregovora nije opcija, unatoč tome što je svjesna da vrijeme za postizanje dogovora curi. Istovremeno je odbacila mogućnost održavanja drugog referenduma o članstvu Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji.

'Bez napretka'

Irski premijer Leo Varadkar novinarima je uoči večere potvrdio da nema napretka po pitanju pronalaska graničnog rješenja.

- Mislim da nismo ništa bliže dogovoru nego što smo bili u ožujku, pa ne mogu potvrditi da je došlo do napretka - naglasio je.

Britanska će premijerka sudjelovati na jutarnjoj sjednici u četvrtak kako bi s europskim kolegama raspravila o sigurnosti. Očekuje se da će tada pokrenuti raspravu o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala, koji je u ožujku bio otrovan u svojoj kući u Velikoj Britaniji. Također, predviđa se da će se tada osobno sastati s irskim premijerkom i s njim pokušati način rješenje na obostranu korist.

Prema prethodno dogovorenom protokolu, kada 27 državnika bude raspravljalo o njezinim prijedlozima za Brexit, May će napustiti prostorije kako bi im dala privatnost, a njihove će reakcije saznati tek kada je o njima osobno izvijesti Donald Tusk.

No, visoki izvor iz britanske vlade izjavio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo uvjereno da bi sporazumom dobilo veći zamah, ističući pritom sastanak koji bi se organizirao na inicijativu predsjednika Tuska, na kojem bi se trebam potpisati sporazum.

- Mislim da najava tog sastanka ukazuje da se trenutno vode ozbiljne rasprave - rekao je izvor, dodavši da je uvjeren u postizanje sporazuma u narednim mjesecima.

Članak je u cjelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version