Francuski ministar vanjskih poslova jasno dao do znanja da više ne želi Poljskoj i Mađarskoj davati novac EU

Autor:

  • Agata Kondzińska/ EURACTIV.com,
  • Bartosz T. Wieliński/ EURACTIV.com,
  • Tomasz Bielecki/ EURACTIV.com

05.09.2018.

Jean-Yves Le Drian, French Minister for Europe and for Foreign Affairs., Image: 373318536, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP
Profimedia, BSIP

Francuski ministar vanjskih i europskih poslova Jean-Yves Le Drian

Francuska ne želi financirati populističku Europu, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, u trenutku kad se zahuktava rasprava oko novog višegodišnjeg proračuna Europske unije, izvještava poljski medijski partner Euractiv-a.

Te teške riječi Le Drian je izgovorio u srijedu 29. kolovoza u Parizu, tijekom održavanja godišnjeg sastanka francuskih veleposlanika na kojem ministar vanjskih poslova službeno objavljuje najbitnije smjernice francuske vanjske politike.

Le Drian, 71-godišnji političar koji je nakon izborne pobjede francuskog predsjednika Emmanuela Macrona preuzeo kormilo francuske diplomacije, izjavio je kako Francuska i Njemačka rade na zajedničkom stajalištu o useljavanju uoči održavanja sastanka na vrhu EU 20. rujna u Salzburgu.

- Ne možemo ovo pitanje prepustiti populistima, prodavateljima iluzija - rekao je, misleći pritom na situaciju u Italiji, čija je populistička vlada članicama Europske unije dala ultimatum da do kraja tjedna postignu dogovor o prihvatu izbjeglica koje stižu u Italiju.

Le Drian žestoko napada

No najbitniju poruku uputio je državama koje se obilato koriste sredstvima EU, ali se ne pridržavaju Unijinih pravila.

- Svaka država članica može birati čelnike koje želi, no naša vizija Unije kao kruga savezništava i vrijednosti nije u skladu s vladama koje ne poštuju temeljna načela Unije i ni na koji se način ne solidariziraju sa zajednicom - kazao je francuski ministar.

Dodao je kako ove države u biti pristupaju Uniji utilitaristički i biraju samo ono što je u njihovom interesu, osobito kada se radi o raspodjeli novca.

- Nismo spremni nastaviti plaćati za ovakvu Europu, moramo to jasno reći - naglasio je ministar.

Ovo je jasna poruka o stajalištu koje Francuska zauzima u pregovorima o europskom proračunu za razdoblje od 2020. do 2027. godine. Komisija je u svom prijedlogu raspodjele novca predstavljenom krajem svibnja, za 23 posto smanjila iznos sredstava koje Poljska može povući iz kohezijskih fondova. Rezovi također obuhvaćaju i sredstva namijenjena subvencijama seljacima i ruralnom razvoju.

No prijedlozi Komisije početna su točka za daljnje pregovore, tako da Poljsku vjerojatno očekuju još veći rezovi u financiranju, osobito nakon što je Francuska najavila da želi zaustaviti dotok novca državama koje ne poštuju temeljna načela.

A loš ugled koji Poljsku prati znači i nepovoljan položaj u pregovorima.

Isplate iz proračuna EU ovise o stanju vladavine prava?

Le Drian se osvrnuo i na nedostatak solidarnosti, imajući pritom na umu spor oko prihvatu izbjeglica prema europskom sustavu raspodjele.

U rujnu 2015. godine vlada Ewe Kopacz obvezala se prihvatiti 7.000 Sirijaca koji su u Europu stigli bježeći od građanskog rata. Iduća vlada Beate Szydło izjavila je kako neće poštivati dogovor te da, kao i Mađarska, ne namjerava prihvatiti izbjeglice. Protivljenje prihvatu izbjeglica jedan je od glavnih slogana sadašnje vlade stranke Pravo i pravda (PiS). Slučaj se trenutno nalazi na Sudu Europske unije.

Pod pritiskom Francuske, Komisija je još u svibnju predložila uredbu kojom bi se od 2020. godine omogućila obustava ili smanjenje financiranja sredstvima EU u slučaju ozbiljnog kršenja vladavine prava.

To obuhvaća i ugrožavanje neovisnosti sudstva ili neprovođenje sudskih odluka. Odluku Komisije o obustavi financiranja, primjerice Poljske, može blokirati isključivo kvalificirana većina.

O projektu je prije ljetnog odmora kratko raspravljalo i Vijeće Europske unije. Poljska vlada nadala se da će se države članice EU u značajnijoj mjeri suprotstaviti ovakvom jačanju stajališta Komisije kad je u pitanju vladavina prava („preuzimanje vlasti“, kako je to tada nazvao ministar europskih poslova Konrad Szymański). U konačnici, stajalištu su se suprotstavile samo Poljska i Mađarska.

Uredba bi, prema neslužbenoj procjeni, mogla dobiti većinsku potporu.

U teoriji, Poljska bi se mogla obraniti od ovakvih rješenja tako da uloži veto na novi proračun koji države članice moraju jednoglasno prihvatiti.

- Trenutno nam pristižu brojna upozorenja, poput 'nećemo prihvatiti proračun jer…', no to me ne zabrinjava - komentirao je takav scenarij ovaj tjedan, Günther Oettinger povjerenik Europske komisije za proračun. Naglasio je da bi blokiranje donošenja proračuna značilo nesigurnost budućih infrastrukturnih projekata u onim državama koje same povlače značajna sredstva iz proračuna EU.