Hrvatska pružila podršku Irskoj u nadi da će Ujedinjeno Kraljevstvo odustati od Brexita

Autor:

24.07.2018.

Zagreb, 230718.
Predsjednik vlade RH Andrej Plenkovic primio je predsjednika vlade Irske Lea Varadkara u Banskim dvorima.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Irski premijer Leo Varadkar i hrvatski premijer Andrej Plenković

U nastojanju da se spriječi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, Zagreb je pružio nedvojbenu potporu Dublinu.

Hrvatska u potpunosti podržava Irsku u nastojanjima da spriječi proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, kako se ne bi narušio dosadašnji napredak postignut u Irskoj, prije svega misleći na meku granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s irskim premijerom Leom Varadkarom.

Irski je premijer u ponedjeljak započeo turneju tijekom koje će u tri europske prijestolnice razgovarati o Brexitu i mogućnosti da se odustane od sporazuma s Londonom o istupanju iz Europske unije, javljaju irski mediji.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio da će Hrvatska biti spremna podržati Irsku u njezinim nastojanjima da budući režim na granici između Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske i Republike Irske zadrži minimalne aspekte sadašnjeg stanja.

- To je postupni tehnički pristup koje će nanijeti najmanje štete. Naš je cilj da budući režim ne izazove političku nestabilnost bilo kakve prirode u Irskoj, stoga smo se u tom pogledu složili s premijerom Varadkarom - rekao je Plenković.

Dublin, naime, smatra da se treba držati postojećih rješenja dok se ne utvrde budući sveobuhvatni odnosi Velike Britanije i Europske unije, pojasnio je irski premijer dodavši da je tijekom razgovora s Andrejom Plenkovićem istaknuo da Irska izuzetno cijeni solidarnost i razumijevanje koje dobiva od partnerske Hrvatske.

- Irska je zaokupljena Brexitom, pogotovo u pitanju granice sa Sjevernom Irskom - rekao je Varadkar, naglasivši da je potrebno zajamčiti status quo svih potpisanih protokola, osobito bilateralnih odnosa Irske i Sjeverne Irske.

Hrvatski premijer je iskoristio priliku da izrazi zabrinutost zbog specifičnosti irskog položaja, osobito u kontekstu povijesno problematične granice sa Sjevernom Irskom, dodavši da je za Hrvatsku važno da pregovori o Brexitu budu usklađeni s načelnim pozicijama koje je do sada zauzelo Europsko vijeće, a da pri tome budu zadovoljeni irski interesi.

Plenković je također napomenuo da je prije referenduma upozoravao na rizik kojeg Brexit može prouzročiti na razini Ujedinjenog Kraljevstva, ali i cjelokupne Europske unije. Prema njemu, najviše je izgubio upravo nekadašnji britanski premijer David Cameron, koji je svojedobno bio inicirao referendum. Hrvatski se premijer pritom podsjetio i nesuglasica koje do sada imao sa zagovornikom Brexita i članom UKIP stranke Nigelom Farageom.

Andrej Plenković je naglasio kako je Brexitom najviše izgubio europski projekt zato što je dvogodišnji fokus svih europskih aktera posvećen jedino izlasku jedne države članice iz saveza.

- Irska je članica koja je najviše pogođena Brexitom, stoga je potrebno dogovoriti ugovor o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva kako bi u najkraćem vremenu dobili jasne konture budućeg ugovornog odnosa - naglasio je Plenković u svom govoru.

Tijekom sastanka, premijeru dviju država istaknuli su odlične i prijateljske odnose Hrvatske i Irske, ustvrdivši da je moguće ostvariti još sadržajniju i veću suradnju koja se osobito može ostvariti u sektoru gospodarstva s obzirom na to da su do sada ostvarili razmjenu u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Irski se premijer u ponedjeljak sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a u razgovorima s njom je izrazio podršku ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i eurozonu.

Varadkar je Hrvatskoj ponudio savjetodavnu podršku tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, koje će Hrvatska preuzeti 2020. godine.

Tijekom razgovora, državni su dužnosnici istaknuli da će 2020. godine biti idealna prilika za buduće razvijanje bilateralne suradnje, zato što će Rijeka i irski grad Galway te godine obnašati ulogu europske prijestolnice kulture.

Irski je premijer iskoristio priliku istaknuti da su hrvatski građani uvijek dobrodošli u Irskoj i da su do sada dobro obavljali dužnost veleposlanika svoje zemlje.

- Hrvatska zajednica je jako dobro integrirana u irsko društvo i puno mu doprinosi - rekao je Varadkar.

Državni dužnosnici istaknuli su sličnosti i dosadašnju bliskost dvije zemlje, a irski je premijer čestitao Andreju Plenkoviću na uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, dodavši da je takav sjajan plasman ohrabrujuć i za druge male države poput Irske.

Varadkar nakon Zagreba putuje u Bukurešt i Rim.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version