Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bit će domaćin susretu Višegradska skupina u Jeruzalemu

Autor:

  • Jasmina Tomašević

06.02.2019.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attend a news conference in Budapest, Hungary, July 18, 2017. REUTERS/Bernadett Szabo - RTX3BWDW
Bernadett Szabo / REUTERS

Sljedeći sastanak Višegradske skupine (V4) održat će se u Jeruzalemu 18. i 19. ovog mjeseca, objavio je izraelski portal Haaretz. Po prvi puta u povijesti čelnici država članica okupit će se izvan Europe, na tlu svog bliskog saveznika Izraela.

Mjesto okupljanja nije slučajno odabrano, rezultat je to višegodišnje političke simbioze čelnika država V4 i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka trenutno su najveći saveznici Izraela u Europskoj uniji te pružaju potporu Netanyahuovoj politici u slučaju izraelsko-palestinskog sukoba.

Unija je jedan od oštrijih kritičara Izraela po tom pitanju i ostale države članice, poput Švedske i Belgije, sklonije su priznati Palestinu kao neovisnu državu. No, države V4 zauzimaju čvrst obrambeni stav u EU kada je Izrael u pitanju, što se pokazalo i u slučaju kada su blokirali potencijalno sankcioniranje SAD-a zbog Trumpovog premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem. A Češka spekulira s prebacivanjem veleposlanstva u Jeruzalem.

Također, Višegradska skupina u nemilosti je Unije zbog svojih unutarnjih politika koje su opisane kao kršenje demokratskih načela i vladavine prava. Jedna od glavnih točaka prijepora je provođenje migrantske politike i potkopavanje temeljnih sloboda građana, posebice u režiji Orbanove Mađarske.

Upravo je mađarski premijer Viktor Orban jedan od najvećih političkih prijatelja izraelskog premijera. Taj čudan spoj mnogi su izraelski mediji, kao i dio javnosti, osudili zbog Orbanovih antisemitskih stavova i veličanja čelnika Mađarske iz vremena Drugog svjetskog rata, Mikloša Horthyja.

Yair Lapid, predsjednik centrističke izraelske stranke Yesh Atid, naglasio je kako zakazani summit u Izrael dovodi 'premijera koji ponižava žrtve holokausta svojim zakonima, te drugog koji javno objavljuje antisemitske sadržaje'. Riječ je o poljskom premijeru Mateuszu Morawieckom i Orbanu.

Lapid dodaje kako se radi o 'gubitku nacionalnog ponosa' te da Netanyahu mora prestati biti 'oportunist' uoči izbora i pozvao ga je da 'otkaže sastanak'.

No, teško da će ga izraelski premijer poslušati. Zajednički interesi V4 i Izraela trenutno su jači i od antisemitskih ispada Netanyahuovih desničarskih saveznika.

 

Osim međusobnog podupiranja u slučajevima izraelsko-palestinskog pitanja i migrantske politike, ovaj savez ima i zajedničkog neprijatelja, židovskog milijardera Georgea Sorosa.

Orban ga je svojevremeno proglasio glavnim inicijatorom i mecenom nevladinih organizacija koje pokušavaju naseliti milijune migranata diljem Europe. Tom stavu priklonio se i Netanyahu koji je pokrenuo deportaciju migranata iz Afrike koji su posljednjih godina dospjeli u Izrael.

Izraelski premijer je 2017. godine prisustvovao sastanku V4 u Budimpešti te se  požalio Orbanu, ne znajući da su u sobi sastanka mikrofoni još uvijek uključeni, kako politika EU izravno napada Izrael i kako je riječ o 'jedinoj međunarodnoj organizaciji koja svoje odnose s njima temelji na političkim uvjetovanjima'.

Zatim je zatražio od prisutnih višegradskih čelnika da pošalju poruku Bruxellesu i spriječe napade koji su, po mišljenju Netanyahua, nedopustivo uplitanje Unije u unutarnju politiku Izraela.

Izrael za sada odlično iskorištava sukobe unutar bloka kako bi promijenio obrasce donošenja odluka EU o Izraelu. Zemljama V4 često se pridružuju i Rumunjska, Bugarska te Hrvatska. No, tu je i Austrija, čiji će predsjednik također posjetiti Jeruzalem u veljači iako nije dio Višegradske skupine.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version