Izvjestiteljica EP-a za Tursku: EU treba prekinuti pregovore s Erdoganom

Autor:

13.03.2019.

People walk past a poster for Turkey's President Tayyip Erdogan in Istanbul, Turkey, June 25, 2018. The poster reads:
Osman Orsal / REUTERS

Plaka s prikazom turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u Istanbulu

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Tursku Kati Piri je u utorak rekla da bi Europska unija trebala prekinuti pregovore s Turskom zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

- Ova šutnja Vijeća podgrijava Erdoganov autoritarni režim, kao i razočaranost demokratskih snaga u Turskoj - rekla je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu nizozemska zastupnica i izvjestiteljica za Tursku Kati Piri (S&D) i dodala da bi Vijeće 'trebalo prekinuti sve pregovore s Erdoganom'.

Piri je u raspravi istaknula da se ljudska prava u Turskoj sve više krše, a da EU nije dovoljno poduzela po tom pitanju.

- Krše se ljudska prava, ugrožena je vladavina prava, a novim se ustavom konsolidira Erdoganov autoritarni režim - rekla je Piri.

Johannes Hahn, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, je govorio o negativnom razvoju u pogledu vladavine prava i ljudskih prava u Turskoj.

Turska, istaknuo je Hahn, ignorira vrijednosti na kojima se temelji Europska unija.

Povjerenik je, međutim, rekao da će Turska ostati strateški partner od velike važnosti za EU, i to u području migracija, borbe protiv terorizma i energetike.

- Naša suradnja putem instrumenta za izbjeglice, dobar je primjer uspješne suradnje - rekao je Hahn i dodao da EU mora ostaviti 'otvorene kanale' u odnosima prema Turskoj, ali da se mora tražiti od Turske da poštuje ljudska prava.

Predstavnica vijeća Melania Ciot je također apostrofirala kršenje ljudskih prava u Turskoj, ali je ustvrdila da je suradnja s Turskom dovela do smanjivanja broja prelazaka migranata iz Turske u Europsku uniju.

- Problem Turske je nepoštivanje ljudskih prava i slobode medija. Turska jest partnerica NATO-a koja pretendira na članstvo u Europskoj uniji, međutim teško da će to ostvariti“, ocijenila je za Hinu hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica (EPP/HDZ).