Mađarski premijer moli europske demokršćane da ga ne izbace iz EPP-a

Autor:

  • Tea Trubić

14.03.2019.

Austria's Chancellor Sebastian Kurz, Hungary's Prime Minister Viktor Orban, Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic and European Council President Donald Tusk attend a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, March 23, 2018. Geert Vanden Wijngaert/Pool via Reuters - RC1C65729320
Geert Vanden Wijngaert / REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (lijevo), mađarski premijer Viktor Orban (drugi s lijeva), hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

Viktor Orbán uputio je pismo europskim političarima u kojem ih moli da na stranačkom kongresu Europske pučke stranke (EPP), najveće grupacije u Europskom parlamentu kojoj pripada i naš HDZ, ne izbace njegovu stranku Fidesz.

Početkom mjeseca 13 konzervativnih stranaka koje pripadaju političkoj grupaciji Europske pučke stranke tražilo je da se Orbánova stranka Fidesz izbaci iz obitelji demokršćana zbog oštre retorike koju je mađarski premijer koristio, ali i kampanje u kojoj je napao predsjednika Komisije Junckera i milijardera filantropa Georgea Sorosa. Orbán je Sorosa optužio da 'u suradnji s Junckerovom Komisijom pokušava uništiti zapadnu civilizaciju tako da nekontrolirano pušta muslimane u Europu'.

Orbán se ispričao za korištenje grubog jezika, ali je odlučno zadržao svoje, i dalje kontroverzne, stavove.

Prema pismu kojega je Reuters ovoga tjedna dobio na uvid, Orbán od europskih čelnika traži da još jednom razmisle o tome hoće li izbaciti Fidesz iz svojih redova. Lider belgijskih demokršćana Wouter Beke bio je jedan od prvih političara koji je tražio isključenje Fidesza iz EPP-a, ali nije dugo trebalo da se molbi pridruži još 12 stranaka.

Glasnogovornik mađarske vlade potvrdio je da su slična pisma poslana središnjicama svih stranaka koje su tražile njihovo izbacivanje.

- Nije tajna da postoje ozbiljne nesuglasice po pitanju migracije, zaštite kršćanske kulture i budućnosti Europe – napisao je Orbán, naglasivši da nije spreman promijeniti stav o tim pitanjima.

- Međutim, smatram da nije rješenje da se našu stranku izbaci iz redova EPP-a, zato bih vas želio zamoliti da još jednom razmislite o svojoj odluci, ako je to još uvijek moguće – piše Orbán.

Orbánovu ispriku je kao preduvjet još jedne šanse u EPP-u tražio vodeći kandidat te političke grupacije Manfred Weber, koji ga je i sam posjetio u Budimpešti ovoga tjedna.

Mađarski premijer se ispričao zbog izjave da su europski birokrati 'korisni idioti', što je izjavio 3. ožujka 2019. godine u intervjuu za njemački tjednik Welt am Sonntag.

- Riječ je o Lenjinovom citatu kojeg sam odlučio iskoristiti kako bi europskim dužnosnicima uputio kritiku zbog načina na koji su tretirali naše stavove i želio bih se ispričati za korištenje tih riječi ako su vas osobno uvrijedile – rekao je Orbán.

Međutim, još vijek se nije ispričao Europskoj uniji zbog svojih ostalih, kontroverznih, stavova.

Bruxelles je dugo kritizirao Fidesz zbog politika koje su narušile kvalitetu vladavine prava u Mađarskoj, a stranačko je vodstvo odlučno odbijalo te optužbe nazivajući ih 'smiješnima'.