Manfred Weber: U Europi nitko ne razumije kako to da se granični spor Hrvatske i Slovenije ne može riješiti. A to nije veliki problem

Autor:

11.03.2019.

Manfred Weber, member of the Christian Social Union (CSU) and top candidate of the European People's Party (EPP) for the European elections, speaks at the party's traditional Ash Wednesday meeting in Passau, Germany, March 6, 2019. REUTERS/Michael Dalder
Michael Dalder / REUTERS

Manfred Weber na nedavnom skupu bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU)

Kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber svoju je kampanju tijekom vikenda nastavio u Sloveniji. Nakon razgovarao sa strankama članicama EPP-a: Slovenska demokratska stranka, Slovenska pučka stranka i Nova Slovenija.

Svoju je političku platformu, dakle ciljeve koje je postavio ako posatne predsjednik EK, sažeo u sljedeće izjave:

  • stvaranje novih radnih mjesta, bolje plaće i uvjeti života;
  • snažan nadzor granica s ciljem zaustavljanja ilegalnih migracija;
  • zaustavljanje nacionalizma i egoizma u EU jer je kompromis temelj dobre budućnosti (možemo imati snažnu nacionalnu poziciju, ali kad dođemo u EU, nađimo kompromis)

Kad je riječ o mađarskoj stranci Fidesz, koju vodi premijer Viktor Orban i njihovoj kampanji protiv predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, Weber je za mariborski dnevni list Večer rekao: “Čekamo dokaz Fidesza da je dio EPP-a. Prvotni cilj nam nije veličina naše političke grupacije, najvažnije nam je da djelujemo zajednički, da imamo istovjetne ideje i vrijednosti kad je riječ o budućnosti Europe”, rekao je Weber dodajući kako je “graditelj mostova”. Zbog svega toga je najavio odlazak u Budimpeštu u utorak gdje će razgovarati s Orbanom. “Lopta je na strani Mađarske”, rekao je.

Na pitanje kakav bi stav, kao predsjednik EK zauzeo ako bude pozvan pred Europski sud (ECJ) u vezi s hrvatskom-slovenskim graničnim sporom, Weber je odabrao diplomatski odgovor: “Vjerujem da je za politiku dobar pristup da poštuje sudske odluke, kako na sudu EU tako i pri drugim sudovima. Zato, pričekajmo epilog tod sudskog postupka"

A onda je otvorio dušu: "Moram vam reći da u europskom društvu ne razumiju kako to da se taj granični problem ne može riješiti. Jer, ne čini se da je veliki problem”.

Weber je pozvao birače stranaka desnog centra da u što većem broju izađu na izbore. "Ne smije se dogoditi da se nakon izbora probudimo s Europskim parlamentom u kojemu će većina izabranih zastupnika biti s lista populista i ekstremista koje odbijaju suradnju i kompromise, a to je realno i sve bi moglo završiti u nacionalističkoj i egoističkoj Europi", naglasio je Weber te dodao da je od velike važnosti da se na euroizbore izađe i da na njima pobijede "ozbiljne i prodemokratske stranke". "Mi, kršćanski demokrati, predstavljamo jasnu viziju budućnosti, mi smo sredina između ljevice i nacionalista. Nudimo uvjete za stabilan euro, za gospodarski rast, za zaštitu naših granica", kazao je Weber.

Razgovor je zaključio najavom da će, ako postane predsjednik EK, zaustaviti pregovore s Turskom. “Mislim da Turska ne može biti članica EU”, ponovio je svoje stajalište Weber.