Najmanje 40 britanskih konzervativaca spremno je glasati protiv dogovora o Brexitu

Autor:

09.10.2018.

British Prime Minister Theresa May delivers her keynote address on the final day of at the Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 3, 2018. REUTERS/Darren Staples
REUTERS

Theresa May drži govor na zadnjem danu stranačke konferencije u Birminghamu, 3. listopada 2018.

Najmanje 40 zastupnika Konzervativne stranke Therese May spremno je glasati protiv mogućeg dogovora o brexitu ako Velika Britanija 'pola iziđe, a pola ostane' u Europskoj uniji, rekao je u utorak jedan zastupnik stranke.

"Moja je procjena da je ondje najmanje 40 kolega koji ne bi prihvatili rješenje 'pola unutra, pola vani' ili zaštitni mehanizam koji bi nas ostavio u unutarnjem tržištu i carinskoj uniji", rekao je zastupnik Steve Baker za radio BBC.

"Kolege neće tolerirati pola unutra, pola van brexit", rekao je Baker koji je obnašao dužnost zamjenika ministra za brexit u vladi Therese May, dok nije podnio ostavku u znak prosvjeda protiv njezinih prijedloga za brexit.

Bude li May osigurala dogovor s Europskom unijom, morao bi ga odobriti britanski parlament i bilo bi potrebno da ga podrži 320 zastupnika.

Ako 40 njezinih zastupnika glasa protiv mogućeg dogovora, sudbina vlade i procesa izlaska ovisit će o oporbenoj Laburističkoj stranci, koja je naznačila da će glasati protiv svakog dogovora koji bi May mogla osigurati.

Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju 29. ožujka, ali je još uvijek podijeljeno zbog neslaganja oko brexita. Pristaše članstva u EU pozivaju na još jedan referendum, dok brojni zagovaratelji brexita smatraju da je May daleko preslaba u pregovorima o "razvodu".

Theresa May iznijela je vlastite prijedloge za razvod, tzv. plan Chequers, nazvan prema seoskoj kući premijerke u kojoj se o njima raspravljalo u srpnju, a onipredviđaju slobodnu trgovinu s Europskom unijom i usvajanje zajedničkog pravilnika kojim bi se ona regulirala.

Pristaše potpunog brexita smatraju da će to dovesti do toga da se odluke važne za Britaniju donose u Bruxellesu.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version