Novi britanski imigracijski sustav će radnike iz EU tretirati isto kao sve druge strane radnike

Autor:

02.10.2018.

Theresa May
Theresa May voting at the polling station, Local Elections, London, UK - 03 May 2018, Image: 370452002, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

Britanska premijerka Theresa May

Britanski imigracijski sustav nakon Brexita prioritet će dati visoko kvalificiranim radnicima, dok će radnike iz Europske unije tretirati kao one iz bilo koje druge zemlje, objavila je u utorak britanska premijerka.

- Bit će to sustav temeljen na radnim vještinama koji vrednuje sposobnosti radnika, a ne odakle oni dolaze. Bit će to sustav koji po cijelom svijetu traži ljude s vještinama koje naše tržište rada traži - rekla je Theresa May u službenom priopćenju.

Dodala je da će Ujedinjeno Kraljevstvo, kada napusti Europsku uniju, uspostaviti 'imigracijski sustav koji će jednom zauvijek okončati slobodno kretanje' europskih državljana u Velikoj Britaniji.

May je naglasila da će taj novi sustav osigurati smanjenje broja niskokvalificiranih imigranata.

- Taj novi sustav omogućit će smanjivanje imigracija niskokvalificiranih osoba - dodala je, naglasivši da će njime Ujedinjeno Kraljevstvo krenuti putem smanjivanja kvota imigracija na održive razine, kao što je i bilo obećano.

Upravo su strahovi od dolaska imigranata 2016. godine bili glavni pokretač referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

May je u programu predstavljenom biračima u lipnju 2017. godine obećala da će smanjiti broj imigranata na manje od 100.000 ljudi godišnje, dok je samo u 2016. u Britaniju došlo njih 273.000.

Britanska premijerka trebala bi predstaviti pojedinosti svog plana u govoru ove srijede na kongresu Konzervativne stranke koji će se održati u Birminghamu.

Prema novim pravilima, osobe koje će željeti započeti život u Ujedinjenom Kraljevstvu, morat će dokazati da imaju dovoljnu razinu primanja. Isto tako, neće smjeti zauzimati radna mjesta na koja bi inače došli britanski radnici.

Vize za studente bit će izuzete iz tih kriterija.